Nem alakult új EP-frakció Varsóban – Index.hu

Az Európai Unió (EU) szabad és egyenlő nemzetállamokból áll, őket számos szoros együttműködési terület köti össze, Európa pedig csak ilyen együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől – szögezték le az európai konzervatív pártok vezetői a szombati varsói konferenciájukat záró közös nyilatkozatban.

Az EU csak a nemzetállamok együttműködésén alapuló európai együttműködési modell révén menthető meg további válságoktól és feszültségektől, csak ilyen együttműködéssel akadályozható meg az önjelölt elit által irányított Európa romboló eszméjének megvalósítása

– áll a nyilatkozatban, amiben azt is hozzáteszik: a konzervatív pártvezetők elutasítják az uniós jog önkényes alkalmazását, az alapszerződések sértését, torzítását. Teljes demokratikus legitimációval csak az államok szuverén intézményei rendelkeznek. Ezzel azonos legitimitással az európai intézmények nem rendelkeznek, így a nemzetállamhoz képest alárendelt szerepet kell betölteniük, és nem válhatnak az új európai nemzet létrehozását célzó társadalomtervezés eszközévé sem.

A társadalomtervezés példájaként a nyilatkozatban „az ideológiai alapú”, keresztény elemektől mentes nyelvezet kialakítására tett kísérleteket említik, nevezetesen az Európai Bizottság nemrég ismertetett javaslatát, amely értelmében kikerülne a szóhasználatból például a karácsony kifejezés.

Az európai nemzet koncepciója soha nem létezett, ma sem létezik, és nem létezhet a jövőben sem

– olvasható a nyilatkozatban. A konferencia résztvevői azon szándékukat nyilvánítják ki, hogy a továbbiakban különböző szinteken és fórumokon együttműködnek mindazon pártokkal és szervezetekkel, amelyek számára fontos Európa egyedülálló öröksége és a nemzetek Európájának eszméje.

Közlik: a konferencián megvitatták pártjaik szorosabb együttműködését is az Európai Parlamentben, ezen belül a közös találkozók szervezését és a szavazások összehangolását olyan kérdésekben, mint a tagállamok szuverenitásának védelme és az illegális bevándorlásra vonatkozó álláspont. Megállapodtak abban, hogy válaszul az Európa jövőjéről szóló uniós vitára a következő hónapokban újabb konferenciát szerveznek Spanyolországban.

A Varsói Csúcstalálkozó (Warsaw Summit) elnevezésű konferencián 13 európai párt képviseltette magát a lengyel szervezők szerint. Részt vett a találkozón Orbán Viktor miniszterelnök, Marine Le Pen, a francia Nemzeti Tömörülés elnökjelöltje, valamint Santiago Abascal, a spanyol Vox elnöke. Lengyel részről pedig a kormánykoalíciót vezető párt, a Jog és Igazságosság (PiS) elnöke, Jarosław Kaczyński kormányfőhelyettes, valamint Mateusz Morawiecki kormányfő is jelen volt – írja az MTI.

Az eredeti bejelentésekkel szemben nem vett részt a konferencián két olasz jobboldali párt, a Liga és az Olasz Testvérek vezetője, Matteo Salvini és Giorgia Meloni. Távollétüket Fogiel a saját tömörüléseikkel összefüggő más elfoglaltsággal magyarázta. Hozzátette: Salvini és Meloni nyitottak a későbbi időpontban szervezendő találkozásokra.

Nincs napirenden az új frakció

A konferencián részt vevő Krzysztof Sobolewskinek, a PiS főtitkárának a tárgyalások megnyitása után közzétett Twitter-bejegyzésében az olvasható:

fontos tárgyalások zajlanak az Európai Parlamenten (EP) belüli közelebbi együttműködésről. A résztvevők választ keresnek azon fenyegetésekre (…) is, amelyek az európai szervek, különösen az Európai Bizottság alapszerződésekbe ütköző lépéseiből erednek.

A tárgyalások szünetében a PiS négy EP-képviselője tartott sajtóértekezletet. Tomasz Poręba képviselő közölte: a következő hónapokban egy sor szakértői konferenciát terveznek, amelyeken egységes víziót dolgoznak ki az EU jövőjéről. Úgy látta: a jelenlegi uniós vita egyoldalú, kizárólag arról szól, hogy a jövőt az európai szuperállam, a föderalizált EU jelenti, a konzervatívok viszont „teljesen más uniót akarnak, a hazák, a szuverén államok unióját”, ahol jobban szóhoz jutnak a kormányukat demokratikusan megválasztó állampolgárok. 

Fogiel a sajtóértekezleten leszögezte: a konzervatív pártok különböznek egymástól, de keresik az őket összekötő témákat. Példaként az uniós alapszerződések iránti tiszteletet is említette. A Le Pen állítólagos oroszbarát irányultságát felvető újságírói kérdésre Fogiel aláhúzta: ellentétben sok politikussal az Európai Néppárt és a szociáldemokraták soraiból, (a francia politikus) nem dolgozik orosz energetikai cégeknél.

Az EU működéséról szóló új diagnózis megtalálását, a konzervatív pártok együttműködésének szorosabbá tételét Poręba is a varsói találkozó fő céljának nevezte. A konzervatív pártokat egyesítő új EP-frakció esetleges megalakulása iránt érdeklődő újságírói kérdésre kijelentette:

a jövőben majd meglátjuk, jelenleg a téma nincs napirenden.

Az új EP-frakció ötlete az után vetődött fel, hogy március 3-án a Fidesz tizenkét EP-képviselője kilépett a konzervatív pártcsalád, az Európai Néppárt képviselőcsoportjából. A Fidesz számára az utolsó csepp az volt, hogy a néppárti frakció megszavazta azt az alapszabály-módosítást, amely szerint nemcsak tagokat, hanem egész delegációkat is ki lehet zárni és fel lehet függeszteni a képviselőcsoportban. 

Orbán Viktor miniszterelnök legutóbb péntek este, az érkezésük után tett közzé egy videót a találkozóról, amelyben azt mondta, a lengyel fővárosban tizenkét olyan pártvezető találkozik, aki hangot akar adni annak a sok tízmillió embernek, aki ma európai polgár, de úgy érzi, nem képviseli őket senki.

Nem akarunk bevándorlást, de azt akarjuk, hogy első legyen a család és a gyermek. Meg akarjuk változtatni a brüsszeli politikát, hosszú hónapok óta készülődünk már arra, hogy létrehozzunk egy erős és befolyásos pártszövetséget

– fogalmazott a miniszterelnökFacebook-oldalán közzétett videójában.

(Borítókép: Jarosław Kaczyński lengyel miniszterelnök-helyettes, a Jog és Igazságosság párt elnöke (b3) felszólal az európai konzervatív pártvezetők munkaülésének második napján a Regent Warsaw Hotelben 2021. december 4-én.  Fotó: MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda / Fischer Zoltán)

Neked Ajánljuk