Negyedik hullám: épp most teszi tönkre a nyarat a vírus Európában – Célkeresztben Magyarország? – Portfolio

Sorra esnek el az európai országok

Az elmúlt napokban határozottan kedvezőtlen folyamatok kezdtek kibontakozni több európai országban is a járványgörbék tekintetében. Pénteken már beszámoltunk arról, hogy Európában több országban is elindult a járvány negyedik hulláma, erre utalnak a legutóbbi új fertőzött adatok, valamint az erre adott kormányzati reakciók is. Elsősorban most Nyugat-Európában látjuk a járványügyi folyamatok romlását (lásd az alábbi görbéket), amelyeket már a kormányok sem ignorálhatnak:

Fontos leszögezni, hogy egyelőre még csak az új hullám elején vagyunk és a több országban is megfigyelhető magas átoltottság következtében nagyon valószínű, hogy a súlyos betegség és a kórházi kezelésre szorulók száma is kisebb lesz ezúttal, mint a korábbi hullámokban. Az is egyértelmű viszont, hogy a be nem oltott, vagy csak részben oltott személyek hasonló veszélyben vannak, mint korábban, főleg annak fényében, hogy a delta variáns fertőzőképesebb.

A helyzet romlására már hetekkel korábban figyelmeztettek szakértők. Július elején például a WHO európai igazgatója figyelmeztetett az újabb hullám veszélyére. Június végén összeurópai szinten 10 százalékkal nőtt az újonnan regisztrált fertőződések aránya, a növekedést pedig az utazásokkal, összejövetelekkel és a társadalmi távolságtartásra vonatkozó korlátozások enyhítésével magyarázta. Június utolsó napjaiban pedig az Európai Betegségmegelőzési és Ellenőrzési Központ adott ki kijózanító jelentést. Ezek szerint idén nyáron Európa-szerte a koronavírus Indiában azonosított delta változata lesz a meghatározó. Ez pedig több csatornán keresztül is megnehezítheti a járvány elleni küzdelmet az európai országokban: fertőzőképesebb, valamint magasabb a kórházba kerülés kockázata is ennél a variánsnál; elsősorban az oltatlan fiatalok körében fog terjedni; a variáns miatt magasabb lehet a betegség súlyos lefolyásának esélye a sérülékeny csoportoknál; a tapasztalatok azt mutatják, hogy egy adag védőoltás kevésbé véd az agresszívebb variáns ellen; közben pedig tavasz óta az európai országok ráléptek a járványügyi intézkedések határozott lazításának útjára.

Az egységes uniós digitális igazolvány július elsejei indulásának ünnepét tehát alaposan beárnyékolják az aktuális járványügyi folyamatok.

A delta mutáns

Az elmúlt hetek folyamatai alapján kijelenthető tehát, hogy

Európában a delta variáns terjedését nem tudták megakadályozni, a vírus terjedése gyorsabb, mint az átoltottság felfutása

(ami most már több országban inkább keresleti korlátokkal magyarázható, vagyis, hogy az emberek vakcinafelvételi kedve nem erős).

A járvány újabb bedurranása tehát részben a delta variáns terjedésével függ össze. Az alábbi ábráról jól leolvasható, hogy egyre több országban veszi át a domináns szerepet a fertőzőképesebb változat.

Mi várható idehaza?

A mostani helyzet egyik olvasata az, hogy Magyarországon azért nem romlik a járványhelyzet úgy, mint más nyugat-európai országokban, mert hazánk relatív nagyon jól áll az átoltottság területén. Mostanra ugyan több ország megelőzött bennünket az első oltás felnőtt lakossághoz viszonyított arányszámában (a lenti ábráról látható, hogy ebben a tekintetben a 8-ak vagyunk), azonban Málta után Magyarország a második az egész EU-ban a 2 oltást felvevők arányának mutatószámában. Múltkori cikkünkben ugyanakkor épp azt mutattuk be, hogy vannak rések ezen a magyar oltási pajzson, kockázatokat tehát lehet azonosítani, amelyek befolyásolhatják a járványügyi kilátásokat.

A mostani helyzet másik olvasata viszont az, hogy ennek ellenére nem dőlhetünk hátra. Nem véletlen például, hogy az elmúlt napokban idehaza is megszaporodtak azok a vélemények, miszerint a negyedik hullám Magyarországon is borítékolható, bár a friss koronavírus-adatok egyelőre még nem mutatnak határozott negatív fordulatot, azonban vannak már erre utaló előjelek.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön azt mondta a Kormányinfón, hogy jó eséllyel Magyarországon is lesz negyedik járványhullám. Akik nem oltatták be magukat, azoknál még súlyosabb is lehet a fertőzés, mint korábban. Nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy vissza kell térni ahhoz, hogy védettségi igazolványra lesz szükség több szolgáltatás igénybevételéhez.
  • Jakab Ferenc virológus egy szombati lapinterjújában pedig arról beszélt, hogy senkinek ne legyenek hiú ábrándjai arról, hogy leküzdöttük a koronavírus-járványt, az oltatlanok száma ugyanis elég magas ahhoz, hogy berobbantsa a negyedik hullámot Magyarországon is. Szerinte egyértelműen van ok az aggodalomra. Azt lehet látni, hogy még ott is emelkedésnek indult a fertőzésszám, ahol viszonylag magas az átoltottság, például Izraelben. Előrejelezhető, hogy Európában a delta va­riáns idézi majd elő a negyedik hullámot, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) is erre figyelmeztet – közölte a virológus, aki szerint az új hullám már az ősz előtt bekövetkezik és nem lesz nagyon erős, de megérezzük.
  • Vattay Gábor, az ELTE Komplex Rendszerek Fizikája Tanszékének vezetője szombaton pedig azt mondta, hogy a negyedik hullám lesz az utolsó nagy köre a vírusnak. A delta variáns miatt szerinte 15-16 naponként megduplázódnak az esetszámok, ez megy végbe Angliában és pontosan ezt a mintát követi Portugália is. A halálozás kockázatát viszont az oltás az ötödére vagy tizedére csökkenti. Két hónap is eltelhet úgy, hogy ugyan sok esetet észlelünk, de alig halnak majd meg emberek.
  • Kásler Miklós emberi erőforrások miniszter pedig úgy fogalmazott a napokban, hogy reális számítások szerint megjelenik a világjárvány 4. hulláma, azonban Magyarországon az emberek jelentős része át van oltva.

Mindezek alapján még nagyon korai lenne új hullámról és ijesztő veszélyekről beszélni Magyarországgal kapcsolatban, a környező európai helyzet és a hazai szakemberek várakozásai alapján azonban nem árt felkészülni a romló helyzetre, ami akár még a nyáron eljöhet. A legjobban ez ellen a vakcina felvételével tudják magukat bebiztosítani az emberek, főleg ha azt is tekintetbe vesszük, hogy a még be nem oltott emberek több vakcina közül is kedvükre választhatnak. Az átoltottság esetleges további javításával (van jó pár európai példa már előttünk, hogy nem feltétlenül kell falba ütközzön 60%-os aránynál az átoltottság) könnyen előállhat az a helyzet, hogy Magyarország relatív előnyös pozíciója fennmarad a fertőzöttség terén is (vagyis nem fog úgy terjedni a járvány, mint egyes nyugati országokban és nem jár annyira nagy áldozatokkal egy esetleges negyedik hullám, mint máshol).

Az országok fentebb bemutatott reakciói alapján jól látható, hogy a romló járványügyi helyzetre adott első válaszok a beutazási korlátozások bevezetése. Idehaza a határzár egyébként június 23-án veszítette hatályát, 9 hónap után. Ez a magyarokat első körben közvetlenül úgy érintheti, hogy a külföldi nyaralást tervezőknek folyamatosan újra kell tervezniük. Ahogy szigorítanak ugyanis a befogadó országok, úgy kell alkalmazkodniuk az utazó magyaroknak, erre a legutóbbi példa Szlovénia. És ebben a helyzetben az oltatlanok az utazásaik során hátrányt szenvednek (vagy nem engedik be őket egyáltalán, vagy tesztelésre kötelezik őket).

Elképzelhető, hogy a járványhelyzet romlása, valamint a kormány új, időseket érintő oltási akciója tovább javítja az oltakozási hajlandóságot idehaza, ami pedig a járvány terjedése ellen fog hatni. A legbiztosabb védekezés ugyanis jelen állás szerint a vakcina felvétele. A szakemberek eddigi nyilatkozatai alapján viszont úgy tűnik, hogy az alapforgatókönyv szerint kialakul egy negyedik hullám idehaza, ami sokkal inkább az oltatlanokat fogja veszélyeztetni (annak mérete és lefolyása is elsősorban az átoltottságtól függ majd). Ezért ha lesz is bármilyen kormányzati reakció, akkor az az oltatlanok védelmében lesz (kommunikálva), ennek fényében logikus (első) lépés lehet a védettségi igazolvány szerepének újbóli növelése. Az 5,5 millió első oltotti szám elérése óta az igazolvány szerepe marginálissá vált, ugyanis csak sportrendezvényeken és koncerteken követelik meg.

Címlapkép: A felhasznált német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcinák dátummal megjelölt üres fiolái a Jósa András Oktatókórházban kialakított oltóponton Nyíregyházán 2021. július 1-jén. Forrás: MTI/Balázs Attila

Neked Ajánljuk