Most kiderül, kudarcot vall-e Orbán Viktor nagy terve – hvg.hu

Szombaton összeülnek Varsóban az európai populista pártvezérek, de az előzetes nyilatkozatok alapján meglepetés volna, ha bejelentenék a régóta tervezett új frakciót.

A konzervatív Európai Néppártból távozása után a Fidesz és Orbán Viktor azon dolgozik, hogy egy nagyobb szélsőjobboldali frakciót hozzon létre az Európai Parlamentben, ehhez az olasz Liga vezetőjével, Matteo Salvinivel az EP két populista frakciójából, az Európai Konzervatívok és Reformisták, illetve az Identitás és Demokrácia frakcióból igyekeznek tagokat toborozni, amely így akár  második legnagyobb EP-frakcióvá alakulhat.

A lengyelek alapvetően idegenkednek attól, hogy oroszbarát populistákkal működjenek együtt, márpedig a jelenleg még az  Identitás és Demokrácia frakcióban ülő Salvini és Marine Le Pen oroszbarátok. Ezeket az ellentéteket látszólag már sikerült tárgyalások útján csillapítani az elmúlt hónapokban, de hogy mekkora sikerrel, az szombaton derül ki. 

Az érdekelt 16 párt vezetői szombaton gyűlnek össze Varsóban, és bár szerdán a 444.hu révén elterjedt a hír, hogy a résztvevők bejelentik a pártcsalád létrehozását, erre még egyáltalán nem lehet mérget venni. A Repubblica című lap oldalán megjelent hír szerint például éppen az ellenkezője az igaz, eszerint éppen a lengyelek nem hajlanak arra, hogy új frakciót hozzanak létre, és így már Matteo Salvinit sem érdekli a dolog, ezt maga a Liga-elnök is megerősítette, azt állítva, hogy egyelőre nem startol el a szövetség, ő például el sem megy Varsóba. Lehetséges tehát, hogy a találkozó végén kiadott nyilatkozat még annál is kevésbé lesz ígéretes Orbán Viktor projektjére nézve, mint a charta szövege, amelyet júliusban aláírtak, és amely után már arról cikkeztek a lapok, hogy a tervezett pártcsalád halva született.

A témában itt olvashatják elemzésünket:

Neked Ajánljuk