Mindenki az omikron-variánsról szóló híreket figyeli – Portfolio

Ismét felgyorsult az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) okozta betegség (Covid-19) elleni oltási kampány Németországban, és megközelítette az egymilliót az egy nap alatt beadott frissítő oltások száma a csütörtökön közölt adatok szerint.

A szövetségi kormány kimutatása szerint az első, a második és a frissítő adagokat együttvéve 1,144 millió dózist adtak be szerdán.    

Az egy nap alatt beadott oltások száma június vége óta először haladta meg az egymilliót.    

A kampány gyorsulását mutatja az is, hogy a szerdával zárult héten naponta átlagosan 856 ezer – másodpercenként tíz – adag védőoltást adtak be, míg november közepén még jóval 500 ezer alatt volt ez a szám.    

Szerdán a legtöbben a frissítő oltásért kerestek fel oltóközpontot, házi- vagy üzemorvosi rendelőt, így minden korábbinál több, 991 608 ilyen oltás beadását regisztrálták.    

Az ugyancsak szerdán hivatalba lépett új szövetségi kormány egészségügyi minisztere, Karl Lauterbach szerint előfordulhat, hogy a teljes oltással rendelkezők helyett csak a frissítő (harmadik) oltással is rendelkezők tartozhatnak majd az úgynevezett oltott kategóriába.    

Ez jelentős változás volna, mert az úgynevezett gyógyultak – a SARS-CoV-2-fertőzésen igazoltan átesettek – mellett csak az oltottak vehetnek részt a közösségi életben, és vásárolhatnak nem létfontosságú árucikkeket forgalmazó boltban.    

Karl Lauterbach szerint a szigorítás bevezetésére akkor lehet szükség, ha szétterjed az uralkodó delta változatnál is veszélyesebb omikron variáns, amelynek semlegesítéséhez az első laboratóriumi vizsgálatok szerint frissítő adag is szükséges a Covid-19 ellen védő oltásból.

Magyarországon is hasonlót tervez a kormány:

Az egyik legismertebb német járványügyi szakértő, Christian Drosten – a berlini Charité egyetemi klinika virológiai intézetének vezetője – szerint

az omikron akár már januárban vészesen nagy teret nyerhet Németországban.

Ezzel kapcsolatban Karl Lauterbach a ZDF országos köztelevíziónak elmondta: egyelőre arra kell törekedni, hogy az omikron a lehető legkésőbb terjedjen szét.    

Ha nem sikerül megakadályozni, hogy a deltát felváltsa az új variáns, és kialakuljon egy “omikron hullám”, akkor az oltott státuszt csak a frissítő oltással lehet majd megszerezni, “de ezen a hídon majd akkor megyünk át, amikor odaérünk” – mondta a legtekintélyesebb közegészségügyi szakpolitikusok közé tartozó miniszter.    

A kormány adatai szerint legalább egy adag oltást a német lakosság 72,3 százaléka – 60,1 millió ember – kapott. Teljes oltással a lakosság 69,3 százaléka – 57,6 millió ember – rendelkezik. A frissítő adagot 20 százalék – 16,6 millió ember – kapta meg.    

Az oltatlanok 23 millióan vannak, a lakosság 27,7 százalékát teszik ki. Azonban közülük 4 millióan – a lakosság 4,8 százaléka – ötévesnél kisebb gyerekek, akiknek egyelőre nincs oltóanyag. (MTI)

Neked Ajánljuk