Miközben Moszkvában véget ért a mozgósítás, Kijevben Kalasnyikovokkal lövöldöznek a drónokra – Háborús híreink hétfőn – Portfolio

A három balti ország külügyminisztere vasárnap este adott ki közös közleményt, amelyben kijelentették: az EU-nak cselekednie kell annak érdekében, hogy Oroszországot elszámoltassák az Ukrajnában elkövetett “szörnyűséges bűntettei” miatt. “Ennek a gyilkos agressziónak a fő kitervelői, felbujtói és végrehajtói nem kerülhetik el az igazságszolgáltatást csak azért, mert van egy rés a nemzetközi bűnügyi törvénykezésben” – fogalmaztak a külügyminiszterek.

Közvetlenül az uniós külügyminiszterek luxembourgi tanácskozása előtt a három balti ország arra szólította fel a többi tagállamot, hogy továbbra is támogassák a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) már folyamatban lévő vizsgálódásait Ukrajnában és számos más országban. Hozzátették ugyanakkor, hogy itt nem szabad az erőfeszítéseiknek véget érniük. Jelenleg nincs olyan nemzetközi törvényszék, amely felelősségre vonhatná az orosz politikai és katonai felsővezetést “az Ukrajna elleni agresszió” miatt. A balti országok közleménye szerint ezért egy különleges törvényszék egészíthetné ki az ICC szerepét.

“Míg az ICC háborús bűncselekmények, népirtás és emberiesség elleni bűntettek ügyében folytatna eljárást egyes személyekkel szemben, a különleges törvényszék alapvető feladata az lenne, hogy az agresszió bűncselekményét vizsgálja” – írták a közleményben.

Szeptemberben Volodimir Zelenszkij orosz elnök az ENSZ előtt tett felhívást arra, hogy jöjjön létre különleges bíróság Oroszország elszámoltatására. Az Európai Bizottság a felvetésre mindeddig igen óvatosan reagált.

(MTI)

Neked Ajánljuk