Megmérték az emlékeztető Covid-oltások erejét, a végeredmény nagyon biztató – hvg.hu

A The Lancet című orvosi lapban megjelent kutatási eredmény alapján az emlékeztető védőoltások a szervezetben lévő antitestek szintjét, valamint az immunrendszer T-sejtjeinek számát is jelentős mértékben megnövelik.

A koronavírus elleni emlékeztető védőoltások drámai mértékben növelhetik a szervezet immunvédelmét – derült ki egy új kutatásból. Mindez komoly esélyt adhat arra, hogy elejét vegyük egy, az omikron-variáns által várható újabb fertőzési hullámnak – írja a The Guardian.

A világ egyik legismertebb orvosi lapjában, a The Lancetben megjelent tanulmány szerint a kutatók a brit Cov-Boost kísérlet során majdnem 3000 olyan ember immunválaszát mérték, akik két-három hónappal a második adag AstraZeneca vagy Pfizer oltásuk után megkapták a harmadik oltást.

©

A szakemberek azt tapasztalták, hogy két AstraZenca után kapott Pfizer egy hónappal a beadás után már 25-szörösére emelte a szervezetben lévő antitestek számát a placebót kapó kontrollcsoportéhoz képest, míg ha mindhárom oltás Pfizerrel történt, akkor az emelkedés több mint 8-szoros volt.

A legjobb eredményt a Moderna produkálta: két AstraZeneca után 32-szeres, két Pfizer után pedig 11-szeres volt a növekedés.

A szakemberek szerint bár az mRNS-alapú Pfizer- és Moderna-vakcina rendkívül hatékonynak bizonyult, a nyers adatok alapján nem szabad őket összehasonlítani, mert minden ember szervezetében eltérő mennyiségű antitest van jelen. Mint írják: néhány hónappal a Pfizer-szérum után általában magasabb az antitestek száma más oltásnál, ezért ennél a harmadik oltás sem produkál akkora növekedést.

Saul Faust, a Southamptoni Egyetemi Kórház kutatója szerint az emlékeztető védőoltások a kórházi kezelés és a halálozás kockázatát is jelentős mértékben csökkentik. Bár a mellékhatások eltérőek voltak, a legtöbben fáradtságot, fejfájást vagy karfájdalmat tapasztaltak, súlyos mellékhatások pedig nem jelentkeztek.

©

A kutatók az antitestek számán túl azt is vizsgálták, hogy a harmadik oltás milyen hatást gyakorolt az immunrendszer T-sejtjeire. Ezek a betegség megelőzésében játszanak döntő szerepet. Azt találták, hogy az emlékeztető védőoltások többsége, köztük a Pfizer, a Moderna és az AstraZeneca vakcinája is megnövelte a T-sejtek számát, függetlenül attól, hogy melyik vakcinából kapta valaki az első két dózist.

A vizsgálatok szerint a T-sejtek hatékony védelmet biztosítanak a koronavírus eredeti változata, valamint a delta és a béta variánsok ellen is, a szakemberek pedig abban bíznak, hogy az emlékeztető oltással az omikronnál is elkerülhetők a súlyosabb szövődmények.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Neked Ajánljuk