Megint megy az orosz gáz a németekhez, de ezzel még nem teljesült a nagy Putyin-ígéret – Portfolio

Amint megírtuk: szombaton reggel megint leállt a Jamal-Európa gázvezeték német-lengyel határon fekvő mallnowi mérési pontján a nettó gázszállítás a németek felé, és a tegnap délutáni cikkünk után, csak hétfő éjjel indult újra. Ezt a mérési pont interneten is követhető szállítási adatainak grafikonja is mutatja:

Ennek hatására kedden délelőtt a decemberi szállítású gáz ára a holland TTF gáztőzsdén mintegy 3%-kal 76,5 euró/MWh-ra esett, és a januári, februári, márciusi kontraktusok is hasonló mértékben és szintre estek.

A mallnowi pontnál történő gázszállítás iránya azért fontos, mert ez az egyik fő betáplálási pont a német gázpiacra a három közül. A legnagyobb betáplálás az Északi Áramlat jelenlegi első vezertéjpárját jelenti, amelynek évi 55 milliárd köbméter a kapacitása, a második vezetékpár ezt duplázná majd meg, ha várhatóan tavasszal a német hatóság megadja rá az engedélyt. A Jamal-Európa vezeték évi 33 milliárd köbméteres kapacitású, a harmadik fő útvonal pedig az ukránokon, szlovákokon, és cseheken keresztül megy a németek felé. A német gázpiac ellátottsága pedig egész Európában meghatározó jelentőségű a tőzsdei árakra.

Amint megírtuk: a mallnowi mérési pontnál lévő interkonnektort a német és a lengyel gázcégek közösen üzemeltetik és attól függően megy nettó értelemben nyugati (német), vagy keleti (lengyel) irányba a gázszállítás, hogy melyik irány felől nagyobb a kereslet. Azzal, hogy az elmúlt napokban a fenti grafikon szerint nyugati irányba (ami a normális) nulla mennyiség áramlott több napig is, azzal függött össze, hogy mivel a lengyel állami cég kevesebb gázt kapott az oroszoktól, kénytelen volt a németek irányából vásárolni, így nettó értelemben kiszívott gázt a német piacról, ami felhajtotta egész Európában a gázárakat.

Ha tehát a Gazprom érdemben elkezdené növelni a szállításokat például a Jamal-Európán keresztül (ehhez a kapacitásaukciókon kellene előbb plusz tranzitlehetőséget foglalnia, de ennek jeleit még mindig nem látjuk), akkor az a lengyel cég igényeit is jobban kielégítené, és így normális irányba, a németek felé, történne folyamatosan a nettó gázszállítás a Jamal-Európán is.

Amint tehát este is írtuk:

egyelőre nem látszik, hogy a Gazprom teljesítette volna Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítását, hogy amint befejezi a cég az orosz tárolók feltöltését (november 8-ig ígérték), megkezdi a több gáz szállítását Európa felé.

Éppen ezért továbbra is nagyon magasan hullámzó gázárakról beszélhetünk Európa-szerte, ez pedig a piac működése alapján (határköltség alapú árazás) az áramrakat is nagyon magasan tartja. Ez az alábbi térképen látszik:

A fentiek miatt a magyar áramtőzsdén a másnapi, azaz a mai napra vonatkozó zsinóráram ára 212 euró, és amint az alábbi ábrán is látszik, ez meglehetősen magas a megelőző hónapok árszintjéhez képest.

Címlapkép forrása: Getty Images

Neked Ajánljuk