Megerősítették, összefüggés van az AstraZeneca-vakcina és a vérrögképződéses esetek között – Portfolio

Húsvéti akció a Portfolio-nál!
Új akciónk keretében a március 31. és április 9. között vásárolt éves SIGNATURE előfizetéseket most 40%-os kedvezménnyel, 18.000 forintért lehet megvásárolni. Így lényegesen kedvezőbb áron juthatsz hozzá a legfrissebb hírekhez, a legfontosabb elemzésekhez és az exkluzív tartalmakhoz. Ráadásul még a minőségi gazdasági tartalomgyártást is támogathatod. További részletek ide kattintva.

Az EMA oltási stratégiával és egészségvédelemmel foglalkozó egységének vezetője az Il Messaggero című lapnak adott interjúban úgy fogalmazott: “véleménye szerint most már ki lehet mondani, hogy világos, hogy van összefüggés” a vakcina és az utóbbi hetekben tapasztalt vérrögképződéses esetek között, de azt még nem tudni, hogy pontosan mi váltotta ki ezeket a reakciókat. Utalt arra, hogy

az EMA várhatóan órákon belül hivatalosan is megerősíti ennek az összefüggésnek a fennállását.

“A beoltott emberek között nagyobb arányban lépett fel agyi trombózis a fiatalok körében, mint ahogy vártuk. Ezt ki kell mondanunk” – mondta Cavaleri, hozzátéve, hogy igyekeznek pontos képet kapni arról, hogy mi történik, hogy pontosan lássák, hogyan váltja ki ezt a reakciót az oltóanyag.

Március végén az EMA még azt kommunikálta, hogy a vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében.

Az AstraZeneca vakcinájával történt oltást követen több országból is jelentettek vérrögképződéses eseteket. Nagy-Britanniában március 24-éig a 18 millió beoltottból összesen 30 esetben történt vérrögképződés az oltás beadása óta, ebből 22 esetben CVST, agyi vénás trombózis lépett fel, és 7 haláleset történt.

A WHO szerint biztonságos az AstraZeneca-vakcina és javasolja a használatát, március végén Alejandro Cravioto, a WHO Immunizációs Stratégiai Tanácsadó Szakértői Csoportjának (SAGE) vezetője a sajtótájékoztatóján kijelentette, hogy

a testület biztonságosnak tartja a vakcina használatát, mivel számos felhasználó ország jelzőrendszereket állított fel, és nem érkeztek jelentések problémákról.

Márciusban több európai ország is leállította rövid időre az AstraZeneca-vakcina alkalmazását, amíg a gyógyszerfelügyeleti hatóságok megvizsgálták az oltás beadása után keletkezett, igen ritka vérrögképződéses eseteket.

Az AstraZeneca első vakcinaszállítmánya – az Európai Bizottság január 29-i feltételes forgalomba hozatali engedélyét követően – február 6-án érkezett meg Magyarországra. Azóta további nyolc időpontban, heti rendszerességgel, két hónap alatt összesen 666 700 adag oltóanyagot küldött a brit-svéd vállalat hazánkba. Az április 1-jén érkezett 218 400 adag AstraZeneca vakcina eddig a legnagyobb egyszerre érkező mennyiség az Európai Uniós beszerzésből, ami 109 200 ember kétszeri oltását teszi lehetővé.

Címlapkép: Patrick Meinhardt/Bloomberg via Getty Images

Neked Ajánljuk