Már működik Európa legújabb atomerőműve – Mandiner.hu

Finnország energiaszükségletének közel ötödét fedezi majd a karácsony előtt átadott új atomerőmű.

Megkezdte működését a finnországi Olkiluoto-ban a franciák által épített, úgynevezett harmadik generációs, EPR-típusú atomerőmű – írja az Euronews. Az új erőmű december 21-én termelt először, átadása az eredeti tervekhez képest mintegy 12 évvel később valósult meg. 

Az Areva – ma már Orano – néven ismert francia cégcsoport szerint, mely az építést és tervezést is bonyolította, januárban az erőmű még csak kapacitása harminc százalékát fogja használni, júniusra viszont már teljes kapacitással működik majd. A reaktort a finn TVO fogja üzemeltetni. 

Az építkezést még 2005-ben kezdték meg, ám a beruházást folyamatos késések jellemezték. A kezdetben 3 milliárd eurósra becsült bekerülési összeg végül elérte a kerek 10 milliárdot. 

Elkészültével a finn EPR a legnagyobb teljesítményű, működő reaktor lesz Európában. 1650 megawattos teljesítményével Finnország energiaszükségletének 15 százalékát fogja biztosítani

– és ehhez járul hozzá az ugyanott található, két régi blokk a maguk egyenkénti 860 megawattos teljesítményével. 

Az Euronews emlékeztet: az EPR (European Pressurized Reactor rövidítése) egy úgynevezett harmadik generációs, nyomás alatti vizes reaktor. Főleg a francia Framatome és az Électricité de France (EDF), valamint a német Siemens tervezte és fejlesztette. Ezek a típusú erőművek eddig mégsem terjedtek el eddig igazán. 

Jelenleg további két EPR-típusú reaktor építési munkálatai zajlanak az Egyesült Királyságban.

Nyitókép: TVO, Twitter

Neked Ajánljuk