Már csak ez hiányzott: az Európai Bizottság akár 15 milliárd eurót is visszatartana Magyarországtól – Mandiner

Uniós tisztviselők szerint korrupciós problémák miatt tartanák vissza azt a mintegy 6400 milliárd forintot. Korábban sosem volt szó ekkora összegről.

Az Európai Unió végrehajtó testülete javasolni fogja a Magyarországnak szánt több milliárd euró felfüggesztését a korrupciós problémák miatt – közölte két tisztviselő szerdán a Reuters hírügynökséggel, ami szerintük „az első ilyen lépés lenne Orbán Viktor miniszterelnökkel szemben”.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerdán az Európai Parlament előtt tartott éves politikai beszédében kijelentette, hogy befagyasztja a demokráciát károsító tagok finanszírozását, és kiemelte a korrupciót. „Küzdenünk kell a demokráciáinkért… Szeretnék a korrupcióra összpontosítani” – mondta, anélkül, hogy konkrétan megnevezte volna Magyarországot.

Az uniós tisztviselők szerint azonban a végrehajtó bizottság vasárnap várhatóan azt javasolja majd, hogy az EU 2021-27-es költségvetésében Magyarország számára előirányzott 22,5 milliárd euró (22,44 milliárd dollár) értékű kohéziós források akár 70%-át is függesszék fel. Egyikük sem pontosította a szóban forgó pontos összeget. Viszont, a 22,5 milliárd euró 75%-a 15 milliárd euró, azaz 6400 milliárd forint.

Nyitókép: MTI

Neked Ajánljuk