Ma tartották a Budapest Pride felvonulást – Híradó

Megkezdődött szombat délután a 24. Budapest Pride programsorozat zárórendezvénye, a felvonulás, amelyet idén „Van egy közös a történetünkben” szlogennel hirdettek meg.

A 24. Budapest Pride felvonulás résztvevői az Apáczai Csere János utcában (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Az LMBTQ-közösség (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer emberek) és támogatóik a fővárosi Kossuth Lajos téren gyülekeztek, onnan indult el a felvonulás a Március 15. térre.

A Szivárvány Misszió Alapítvány által szervezett rendezvény megnyitóján – a felvonulás kezdete előtt – Peksa Kama sajtószóvivő kijelentette, elegük van abból, hogy a hatalom másodrendű állampolgárként kezeli őket.

Ezt támasztja alá, hogy kiszivárgott, szeptemberben alaptörvény-módosítást hajtanának végre, amely rögzítené, hogy az LMBTQ-emberek ne fogadhassanak örökbe – mondta.

Hangsúlyozta, nem fogják abbahagyni a küzdelmüket, sőt minél nagyobb a nyomás a hatalom részéről, annál inkább összefognak az LMBTQ-szervezetek.

Szólt arról, hogy összesen tizenöt jármű halad a menetben, és 300 önkéntes segíti a tömeg vonulását, akik között jogi megfigyelők is vannak.

Karafiáth Orsolya költő, publicista, a rendezvény műsorvezetője arról beszélt, jó lenne, ha az ország legalább olyan nyitott lenne, mint a Kossuth téren összegyűlt tömeg. Hozzátette, nem félnek, és most a méltóságért, illetve a másságért állnak ki.

Elmondta, hogy a tér egyik oldalán egy civil falut alakítottak ki, ahol különböző szervezetek állítottak fel sátrakat.

A harmadik felszólaló  – Máté Dezső szociológus, társadalomkutató – úgy fogalmazott, a XXI. század elején azt lehet észrevenni, hogy hiányzik a társadalomból a változtatás, a kérdezés és az egyenlőség motivációja.

„Mintha megállt volna az idő, és megelégednének az állam tagjai azokkal a polgári jogokkal, és kötelességekkel, amelyeket az elődök harcoltak ki”. Azt látni, hogy a nyilvános és az országot, Európát megrengető társadalmi mozgalmak és megmozdulások mintha a végüket járnák – fogalmazott a szociológus.

A beszédek közben „csókflashmobot” tartottak a csók világnapjához kapcsolódóan a Kossuth téren.

A Kossuth térről a menet a Falk Miksa utca – Markó utca – Bajcsy-Zsilinszky út – József Attila utca, Széchenyi István tér – Apáczai Csere János utca útvonalon haladt a Március 15. térre.

A menetben az emberek szivárványszínű zászlókat lobogtattak, énekeltek és táncoltak a dübörgő zenére.

A szervezők békésnek ítélték, az ellentüntetők betiltanák a felvonulást 

Rendzavarás, atrocitás nélkül zajlott le a 24. Budapest Pride felvonulás szombaton a fővárosban.

Peksa Kama, a Budapest Pride szóvivője a rendezvény végén úgy értékelte, hogy az elmúlt évek legbékésebb és legszabadabb menete volt a mostani.

Emlékeztetett arra, hogy az idén kordonok nélkül zajlott a felvonulás, ennek ellenre szinte semmi nem zavarta meg a rendezvényt. Csupán egyetlen olyan esetről tudott, hogy ellentüntető keveredett a felvonulók közé, ám őt a rendezők kitessékelték.

Az MTI tudósítói a tömegben DK-s, MSZP-s zászlókat, illetve a Liberálisok lobogóit látták. Továbbá a politikai pártok közül – a szervezők tájékoztatása szerint – a Momentum, a Párbeszéd és a Kétfarkú Kutya Párt is támogatta a rendezvényt. Sajtóbeszámolók szerint Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára is részt vett a menetben.

A felvonulók között feltűntek a Liberálisok politikusai, Bősz Anett és Sermer Ádám, valamint Karácsony Gergely (Párbeszéd), az ellenzéki pártok főpolgármester-jelöltje is.

A felvonulás idejére a belvárosban nemzeti radikális aktivisták ellentüntetést rendeztek, a Budapest Pride betiltását követelve, az Erzsébet tér és a József Attila utca sarkán a menettől mintegy 30 méterre kordonnal elválasztva. A két tábor között kutyás rendőrök álltak.

Az ellentüntetés egyik szónoka, Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, jogvédő azt mondta, hogy egy „törpe minoritás” az egyenjogúság égisze alatt többletjogokat szeretne magának, ami ellen tiltakozni „alapjog és nemzeti kötelesség”.

Felszólalt Budaházy György is, és az ellendemonstráción jelen volt Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke.

Az ellentüntetők közül többen normálisak” és „hetero” feliratú pólót viseltek, de feltűntek nemzeti színű és árpád-sávos zászlók is.

Amikor a Budapest Pride menete az Erzsébet térre ért, a kordon mögött álló ellentüntetők egy „Undorító a másságotok” feliratú molinót tartottak a magasba, illetve egyebek között a „tiltsák be!” rigmust skandálták.

Amikor meglátták a pride-on feltűnő MSZP-s zászlókat, a „hazaárulók, hazaárulók!” rigmust skandálták; a DK-zászlókra reagálva pedig azt kiabálták: “Gyurcsány takarodj!”

Neked Ajánljuk