Londoni orosz nagykövet: Moszkva nem fog taktikai atomfegyvereket bevetni Ukrajnában – hvg.hu

Andrej Kelin a BBC-nek adott interjúban kitalációnak nevezte a bucsai tömegmészárlást.

Háború Ukrajnában

„Különleges katonai műveletnek” nevezett nyílt háborút indított Vlagyimir Putyin Ukrajna ellen. A harcok hetek óta tartanak, az orosz erők több ezer civil életének vetettek véget. Cikksorozatunkban minden fejleményről beszámolunk.

Interjút adott a BBC vasárnap reggeli műsorának Andrej Kelin, Oroszország nagy-britanniai nagykövete. A diplomata azt mondta, nem hiszi, hogy országa taktikai atomfegyvereket fog bevetni az Ukrajna elleni háborúban.

Kelin ezt azzal magyarázta, hogy az orosz katonai szabályok szerint nem használnak taktikai atomfegyvereket az ukránhoz hasonló hadműveletekben.

„Oroszországnak nagyon szigorú rendelkezései vannak a használatukra vonatkozóan, főként akkor vetik be őket, ha az állam létét fenyegetik” – mondta.

Vlagyimir Putyin orosz elnök február végén helyezte fokozott készültségbe az ország nukleáris erejét, és a Nyugatot, valamint a NATO-t hibáztatta a konfliktus elmérgesedéséért.

A taktikai atomfegyverek viszonylag rövid távolságokra vethetők be, szemben a “stratégiai” nukleáris fegyverekkel, az utóbbiak a teljes nukleáris háború veszélyét hordozzák magukban. A taktikai kifejezés számos fegyvertípust magában foglal, beleértve a harctéren használt kisebb bombákat és rakétákat is. Oroszország a feltételezések szerint mintegy 2000 taktikai nukleáris fegyverrel rendelkezik. Az Egyesült Államoknak körülbelül 5400 nukleáris töltete van, de számuk fokozatosan csökken.

Az interjúban a nagykövet azt is tagadta, hogy az orosz erők civileket lőttek volna Ukrajnában, és azt állította, hogy a Bucsa városában elkövetett háborús bűnökről szóló vádak “kitalációk”. Ezt az orosz állítást azonban már független szakértők is cáfolták.

Neked Ajánljuk