Liz Truss már megbukott, de a felemelkedéséről szóló könyv csak december elején jelenik meg – Telex

A brit könyvkiadók malmai sajnos nem őrölnek olyan gyorsan, mint a belpolitikáé, így alakult ki az az érdekes helyzet, hogy a 44 napnyi hivatalban töltött idő után lemondott brit miniszterelnök felemelkedéséről szóló életrajzi könyv a bukása után másfél hónappal, december 8-án fog csak megjelenni. A könyv szerzői most azt mondják, a tervezett időpontban ott lesz a boltok a polcain, igaz, a kéziratot most gyorsan frissítik, hogy a szerencsétlen fejlemények is benne legyenek.

„Vissza az átíráshoz…” – tweetelte ki szűkszavúan a könyv egyik szerzője, James Heale Truss bejelentése után. A Spectator magazin újságírója a Bloombergnek elmondta, hogy ő és társszerzője, Harry Cole (a Sun című napilap politikai szerkesztője) a következő héten írnak egy új fejezetet a könyv végére, amely Truss miniszterelnökségének utolsó napjait dolgozza majd fel.

Heale egyébként derűlátóan megjegyezte azt is, hogy a könyvet (amin augusztus végén kezdtek el dolgozni) a kormányfő első életrajzának szánták, és csak a miniszterelnöki időszak kezdetére összpontosított volna, ehelyett viszont a tiszavirág-életű miniszterelnökség teljes idejéről be fog tudni számolni – tehát tulajdonképpen két legyet üt egy csapásra. A cím (Out of the Blue – magyarul nagyjából úgy fordítható: Derült égből) nem fog változni, az alcím viszont igen: az eredetileg tervezett „Liz Truss története és elképesztő hatalomra jutása” mondatban az elképesztő szót kicserélik arra, hogy „robbanásszerű”.

A könyv szinopszisát egyébként már a bukás bejelentése előtt (szeptember végén) kiegészítették azzal, hogy „kormánya napokon belül káoszba fulladt”.

A könyv nagyjából változatlan marad (leszámítva persze a végét), csupán „az igeidőket kell megváltoztatni”. Erre meg csak annyit tudunk mondani:

¯ \ _ (ツ) _ / ¯

Liz Truss lemondásáról, annak okairól és a brit belpolitikában „robbanásszerűen” kibontakozott káoszról ebben a cikkben írtunk bővebben.

Neked Ajánljuk