Leszedték a párizsi Diadalívről az uniós zászlót – 444.hu

A francia hatóságok eltávolították az uniós zászlót a Diadalívről, miután Emmanuel Macron francia elnököt jobboldali ellenfelei azzal vádolták, hogy a zászlóval eltörli a francia identitást.
Fotó:
ALAIN JOCARD/AFP

Az óriási uniós zászlót két nappal ezelőtt, szilveszterkor húzták fel a francia trikolór helyett, hogy megünnepeljék, a következő hat hónapban Franciaország lesz a soros az EU elnökségében. A következő napokban ettől függetlenül a Diadalív és más nevezetességek, köztük az Eiffel-torony továbbra is kék fénnyel lesz kivilágítva.

Macron jobboldali riválisai a francia zászló eltávolítását a francia örökség és a veteránok elleni sértésnek nevezték. A szélsőjobboldali elnökjelölt, Marine Le Pen, aki fogadkozott, hogy panaszt nyújt be Franciaország legfelsőbb bíróságán, most „nagy hazafias győzelemnek” nevezte, amiért eltávolították az uniós zászlót. Twitteren azt írta, „hatalmas mozgósítás” kényszerítette Macront a meghátrálásra.

A francia elnökség egyik tisztviselője azonban vasárnap azt mondta, a zászlót az ütemtervnek megfelelően távolították el, és a zászlót egyébként is csak két napig akarták kitenni a Diadalívre. (Guardian)

Neked Ajánljuk