Lelőtték Iránban a hazai csapat kiesését dudálással ünneplő sofőrt (videó) (videó) – Mandiner

Az iráni biztonsági erők tagadták, hogy békés tüntetőket öltek volna meg.

A jelentések szerint a biztonsági erők megöltek egy férfit Észak-Iránban, miközben a kormányellenes tüntetők nyilvánosan ünnepelték a nemzeti labdarúgó-válogatott világbajnokságról való kiesését.

Az Iran Human Rights jelentése szerint a biztonságiak lelőtték a 27 éves Mehran Samakot, amikor kedd este a Kaszpi-tengeri Bandar Anzali városában dudált az autójával, hogy

megünnepelje az iráni labdarúgó-válogatott vereségét.

A BBC Persian megszerezte azt a videót, amelyen Samak úr szerda reggeli temetése látható. A gyászolók a „Ti vagytok a mocsok, ti vagytok az erkölcstelenek, én szabad nő vagyok” – a tüntetések során gyakran használt jelszót skandálják.

Az iráni biztonsági erők tagadták, hogy békés tüntetőket öltek volna meg.

Az 1500tasvir ellenzéki aktivista kollektíva azonban olyan videókat tett közzé, amelyeken szerinte az éjszaka folyamán a biztonsági erők tüzet nyitottak az emberekre a délnyugati Behbahan városában, és megvertek egy nőt a Bandar Anzali várostól délre fekvő Kazvinban.

Más videókon férfiak és nők ünnepelték a világbajnokság kiesését Teheránban és az ország túlnyomórészt kurdok lakta északnyugati részén fekvő több városban. A jelentések szerint az elmúlt hetekben több tucatnyi tüntető vesztette életét, amikor a biztonsági erők fokozták a fellépést.

Nyitókép: Twitter

Neked Ajánljuk