Leállt a fontos orosz gázvezeték, máris érzik az olaszok és az osztrákok – Portfolio

A tíznapos tervezett leállás önmagában nem lenne komolyabb hír, ha nem lettek volna az elmúlt hetek előzményei, amelyek mind afelé mutatnak, hogy az oroszok fegyverként használják a gázszállításokat is Európában, hogy nyomást gyakoroljanak a kontinensre, eltántorítsák a további ukrajnai fegyverszállításoktól és komoly pénzügyi-gazdasági fájdalmat okozzanak az EU-nak. Ebbe a nagy képbe illeszkedik az, ami hétvégén Németország, illetve Franciaország felől érkezett, nevezetesen mindkét helyen arra figyelmeztettek: lehet, hogy már újra se indítják az oroszok július 21. után a gázszállítást ezen a legnagyobb éves kapacitású közvetlen németországi gázszállítási útvonalon (évi 55 milliárd köbméter).

Ma reggel a német hálózati hatóság vezetője a Reuters TV-nek azt mondta: egyszerűen senki sem tudja, hogy tíz nap múlva újraindulnak-e a szállítások az oroszok felől az északi Áramlat-1-en, vagy sem, és erre leghamarabb július 20-án lehet majd választ kapni a másnapi szállítási megbízások volumene alapján.

Az Északi Áramlat 1-en június közepén turbina problémára hivatkozva az oroszok 60%-kal csökkentették a napi szállítási volument, amelyet nemcsak Németország, hanem több más nyugati ország is megérzett csökkenő orosz gázszállítások formájában. Azóta a német szorgalmazásra a kanadai kormány eseti feloldásról döntött a saját szankciós szabályai alól, így visszajuttatja a Kanadában rekedt turbinát, amit a németek gyorsan akarnak továbbítani Oroszországba, hogy megszűnjön az az ürügy, amire hivatkozva június közepén 60%-kal vissszafogták a gázszállításokat. Erről részletek:

Az Északi Áramlat1 vezeték leállása miatt ma hasonló hírek érkeztek már az olasz ENI-től, illetve az osztrák OMV-tól, mint június közepén, azaz máris megérezték mindkét országban a helyzetet. Előbbi azt közölte, hogy az utóbbi napokban szokásos napi 32 millió köbméter helyett csak napi 21 millió köbmétert kapnak, azaz egyharmaddal esett a napi szállítás.

Az OMV pedig azt közölte, hogy 70%-kal kap kevesebb gázt ma, mint a megrendelt, igaz se a Reuters, se az osztrák APA hírügynökség nem közölte a konkrét számokat.

Címlapkép forrása: Getty Images

Neked Ajánljuk