Lavrov: Képmutató a nyugati vezetők Gorbacsovhoz való hozzáállása – Mandiner

Az orosz külügyminiszter emlékeztetett: Gorbacsov álláspontja szerint Ukrajna csak a Szovjetunió részeként kapta meg az államiság elemeit.

A nyugati vezetők kettős mércét alkalmaznak, amikor Mihail Gorbacsov egykori szovjet elnök világpolitikai szerepét magasztalják, ám eközben figyelmen kívül hagyják a Krímmel és Ukrajnával kapcsolatos álláspontját – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán. 

„Egy másfél évvel ezelőtt készített interjúban éppen erről kérdezték: a Szovjetunióról, Ukrajnáról, és hogy hogyan történhetett mindez. Azt felelte, hogy ő orosz, a felesége pedig ukrán, de ez semmilyen különbséget sem okozott. Azt is mondta, hogy az ukrán föld, különösen Kelet-Ukrajna, mindig is Oroszországhoz tartozott, 

Ukrajna pedig csak a Szovjetunió részeként kapta meg az államiság elemeit”

– emlékeztetett az orosz külügyminiszter, hozzátéve, hogy amikor a Mihail Gorbacsov világpolitikai hozzájárulását dicsérő nyugati szereplők figyelmen kívül hagyják ezen kijelentéseit, amelyek nagyjából összecsengenek Vlagyimir Putyin gondolataival, az nyilvánvalóan kettős mérce.

Egyértelmű a vágyuk, hogy a nevét – ahogy a halálát is – a saját geopolitikai céljaikra akarják felhasználni”

– tette hozzá. 

Fotó: Russian Foreign Ministry / Sputnik via AFP

Neked Ajánljuk