Küldi már a behívót a hallgatóknak a tesztelési munkára az ITM – hvg.hu

Tesztelési egységenként két-két hallgatót kell biztosítaniuk az orvosi és egészségügyi egyetemeknek. A diákok munkáját elismerik majd gyakorlatnak.

Koronavírus – a második hullám, a második lezárás

A sokak által vártnál később, de november közepén a magyar kormány is úgy döntött, korlátozások bevezetésével próbálja megfékezni a koronavírus-járvány második hullámát. A döntés pillanatában napi ötezer új fertőzöttet azonosítottak, és jobbára 50 és 100 között járt a vírus következtében 24 órán belül elhunytak száma. Az első lépés részleges lezárást jelent, de kérdés, hogy ez mennyire hatékony. Kövesse híreinket!

Csütörtökön az egyetemi informatikai rendszeren keresztül felkérte az orvosi és egészségügyi egyetemek hallgatóit a gyorstesztelésben való részvételre az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Az erről szóló tájékoztatásból kiderül, hogy az egyetemeknek (tesztelési) egységenként két-két hallgatót kell biztosítaniuk,

  • a III-IV. évfolyamos orvos-, fogorvos,
  • a III-V. évfolyamos gyógyszerész
  • az I.-II. évfolyamos egészségtudományi képzésben részt vevő hallgatók bevonásával.

A V-VI. éves orvostanhallgatók és az ápolás, betegellátás szakon III-IV. évfolyamos egészségtudományi hallgatók a betegellátásban teljesítenek majd szolgálatot.

A közös cél, hogy Magyarország működőképességének megőrzése mellett megóvjuk a magyar emberek életét, egészségét. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium ebben a munkában természetes szövetségesként számít azokra a fiatalokra, akik hivatásukként a gyógyítást választották.

írta az ITM, aminek csütörtöki közleményéből az is kiderül, hogy a kéthetes gyakorlat kreditként beszámítható, és az egyetem a tanulmányi kötelezettségeket is ennek figyelembevételével állapítja meg, valamint hogy a napidíjat – a hétköznap 5000, hétvégén 7500 forintot – adómentesen kapják majd meg.

A hallgatók egy része a pedagógusok november 23-án megkezdődő országos tesztelésében vesz részt. A szűrés szervezését a kormányhivatalok végzik, biztosítva a szükséges gépjárműveket, a teszteket, a résztvevőknek a személyi védőeszközöket, a teljes ellátást és szállást. A védekezésbe bevont egyetemisták ingyenesen utazhatnak a közösségi közlekedési eszközökön a veszélyhelyzet idején – írták még.

Az ITM szerint a hallgatók a kirendelésüket az illetékes kormányhivataloktól kapják meg. A feladat alól mentesül az a hallgató, akinek az egészségi állapota ezt indokolja, aki várandós, gyermekét egyedül neveli vagy hozzátartozóját személyesen gondozza.

Neked Ajánljuk