Kreml: Az ukrán hadsereg „terrorizálja” a civileket, és falvakat zárt le „tisztogatás” céljából – Mandiner

Dmitrij Peszkov mindezt felháborítónak tartja.

Megtorló akciókat hajtanak végre civilek ellen Harkiv megye visszafoglalt területein az ukrán fegyveres erők, ami felháborító – jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden újságíróknak.

„Ami Harkiv megye lakosait illeti, a beérkező információk szerint ott most valóban sok olyan megtorló intézkedés történik, ami nem illeszkedik semmilyen keretbe. Embereket kínoznak, embereket gyaláznak meg. Ez természetesen felháborító. A különleges hadművelet folytatódik” – mondta Peszkov.

Azt a hírt kommentálva, miszerint az ukrán hatóságok Harkiv megyében olyan orosz és ukrán tanárokat vettek őrizetbe, akik az orosz megszállás alá került területeken az orosz tanrend szerint tanítottak a helyi iskolákban, a szóvivő Szergej Kravcov orosz oktatási miniszterre hivatkozva azt mondta, hogy a területeken jelenleg nincsenek orosz tanárok.

Harkiv megye oroszok által kinevezett katonai és polgári közigazgatása arról tájékoztatta a TASZSZ-t kedden, hogy a visszafoglalt Harkiv megyei településekre bevonult

ukrán hadsereg „terrorizálja” a civileket, és falvakat zárt le „tisztogatás” céljából.

Az orosz védelmi minisztérium szombaton közölte, hogy „átcsoportosította” erőit a Harkiv megyei Balaklija és Izjum térségéből, és a szakadár Donyecki Népköztársaságba vezényelte át őket. Nyugati híradások és elemzők szerint az orosz hadsereg eddigi legnagyobb vereségét szenvedte el az északi frontszakaszon.

Peszkov kedden ismételten a védelmi tárca hatáskörébe utalta az „átcsoportosítás” kommentálását. Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a Kreml jelenleg nem tervezi a mozgósítás elrendelését. A szóvivő szerint a „különleges hadművelet” ügyében Vlagyimir Putyin orosz elnök az orosz állampolgárok konszolidált támogatását tudhatja maga mögött. Mint mondta, ezt bizonyítják a közvélemény-kutatások, és ezt mutatja a hétvégén megtartott választások eredménye is. „Ami a más, kritikus nézőpontokat illeti, amíg ezek a jelenlegi jogi kereteken belül maradnak, addig az pluralizmus. De ez a határ nagyon-nagyon keskeny, itt nagyon óvatosnak kell lenni” – mondta Peszkov.

Megjegyezte, hogy a közvélemény nagyon érzékenyen reagál a háború fejleményeire. Szergej Lavrov külügyminiszter egy keddi moszkvai tanácskozáson kijelentette, hogy

a Nyugat „hibrid háborút” indított Oroszország ellen,

amely „példátlanná vált”, miután, mint fogalmazott, Moszkva „rákényszerült a különleges hadműveletre”. Lavrov szerint a Nyugat célja Oroszország gazdaságának tönkretétele. Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma (parlamenti alsóház) elnöke keddi Telegram-bejegyzésében arra figyelmeztetett, hogy szerinte Washington azzal, hogy az utolsó ukránig folytatja a háborút, „erősen téved, ha azt hiszi, hogy az őt nem fogja érinteni”.

(MTI)

Nyitókép: AFP

Neked Ajánljuk