Koronavírus: jönnek a szigorítások hétfőtől, itt van minden hír, amit szombaton tudni érdemes – Portfolio

A koronavírus-járvány miatt június közepére halasztják a jövő hónapban esedékes helyhatósági választásokat Finnországban, mert attól tartanak, hogy a fertőzöttek számának megugrása miatt alacsony lesz a részvétel, és a voksolás után még jobban felgyorsulna a járvány terjedése.

A halasztást Anna-Maja Henriksson igazságügyi miniszter jelentette be szombaton.

Finnország a járvány által legkevésbé érintett európai országok egyike, de a hatóságok aggódnak amiatt, hogy az utóbbi időben megugrott a fertőzéses esetek száma, és felbukkantak újfajta vírusvariánsok, elsősorban a fővárosban, Helsinkiben és a környékén.

Az április 18-ra tervezett helyhatósági választást június 13-án tartják meg – mondta Henriksson, aki szerint alááshatta volna a választás legitimitását, ha túl sokan maradnak távol az áprilisi voksoláson.

A tíz finn parlamenti párt közül kilenc egyetért a halasztással. Egyedül a Finnek (korábban Igazi Finnek) jobboldali párt tartaná meg az eredeti időpontban a választást.

A járvány kezdete óta az 5,5 milliós Finnországban 61 552 ember kapta el a koronavírus-fertőzést, 767-en haltak bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, és jelenleg 239 embert ápolnak kórházban.

(MTI)

Neked Ajánljuk