Kitört a botrány, részvét helyett a háttérben röhécselt Angela Merkel örököse – Index.hu

Bocsánatot kért Armin Laschet, Angela Merkel pártjának, a német Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) az elnöke és kancellárjelöltje, miután nyilvánosságra került egy videó, amelyen a háttérben nevetgél, miközben Frank-Walter Steinmeier szövetségi elnök egy nyilvános felszólalásban segélyt ígért a hatalmas németországi árvízhullám károsultjainak.  

A két politikus az észak-rajna–vesztfáliai Erfstadtba utazott el a természeti katasztrófa miatt, a videón pedig azt látni, ahogyan Armin Laschet a munkatársaival vált néhány szót, aztán röhécselni kezd az államfői beszéd alatt. Frank-Walter Steinmeier eközben hallhatóan éppen a szavakat kereste a részvétnyilvánításhoz és a segítségnyújtásról szóló bejelentéshez.

Bocsánatkérésében Armin Laschet megköszönte az államfői fellépést, azt írva, szíven ütötte az árvízkárosultak sorsa, ezért is sajnálja, hogy milyen benyomást keltett a beszélgetés a háttérben.

Ez helytelen volt. Bocsánatot kérek

– írta a politikus, aki nem mellesleg Észak-Rajna–Vesztfália tartományi miniszterelnöki tisztségét is betölti. 

Mindez azonban nem hatotta meg túlságosan a politikai ellenfeleket, Lars Klingbeil, a CDU nagykoalíciós partnerének, Németország Szociáldemokrata Pártjának (SPD) a főtitkára a Twitteren azt írta, nem talál szavakat arra, amit Armin Laschet művelt. Ráadásul nem is ez a politikus első megbotránkoztató esete. Alig néhány nappal korábban amiatt tört ki botrány, hogy beszólt egy riporternek.

Már megbocsásson, fiatalasszony, egyetlen ilyen nap nem fogja megváltoztatni a politikánkat

– vetette oda a politikus, aki a CDU kancellárjelöltjeként indul a szeptember 26-ára tervezett németországi parlamenti választásokon.

A CDU egyébként 29 százalékon vezeti is a népszerűségi listákat a 18 százalékon álló Zöldek és a 16 százalékos SPD előtt. 

Németországot több mint 50 éve nem sújtotta ekkora árvíz, a halálos áldozatok száma már 156-nál jár. Arról, hogy a Bonn melletti településekkel mit művelt az árvíz, a német időjárási oldalakon lehet látni előtte/utána felvételt.

De újabb és újabb feltöltött videók is jól mutatják a víz erejét és a pusztítást. A kár nagyságát egyelőre felbecsülni sem lehet, mert nagy területek még mindig víz alatt vannak.

Neked Ajánljuk