Kiterítette lapjait az Európai Parlament, megvan az elnökjelöltek listája – hvg.hu

Manfred Weber nincs a jelöltek között, a jelek szerint a Néppárt frakcióvezetőjeként folytatja.

Négy frakció nevezett meg jelöltet az Európai Parlament elnökének tisztségére a megadott este 10 órás határidőig. A lista némileg meglepő, hiszen nem szerepel rajta Manfred Weber, akiről sokan úgy gondolták, hogy az Európai Bizottság helyett vigaszágon az EP vezetése jut majd neki. Az Európai Néppárt egyáltalán nem nevezett meg jelöltet a posztra, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy az uniós állam-és kormányfők kedd este a német kereszténydemokraták védelmi miniszterét, Ursula von der Leyent jelölték az Európai Bizottság élére.

Az Európai Parlament tájékoztatása szerint a jelöltek:

  • Ska Keller, a Zöldek/Európai Szabad Szövetség német társelnöke
  • Sira Rego, az Egységes Európai Baloldal/Északi Zöld Baloldal spanyol képviselője
  • David-Maria Sassoli, a szociáldemokraták olasz politikusa
  • Jan Zahradil, az Európai Konzervatívok és Reformerek cseh csúcsjelöltje.

Érdekesség, hogy a listán a legesélyesebb jelölt, Ska Keller szintén nő. Ha őt választják meg péntek reggel, akkor az öt legfontosabb tisztségviselőből három lesz nő és kettő férfi. Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke kedd este jelentette be, hogy Ursula von der Leyen mellett az EU kül-, és biztonságpolitikai főképviselőjének Josep Borrell spanyol külügyminisztert jelölték, az Európai Központi Bank elnöke Christine Lagarde lehet. Charles Michel volt belga miniszterelnököt pedig a tagállamok állam- és kormányfőit tömörítő Európai Tanács élére választották.

A listát látva annak sincs túl sok esélye, hogy Donald Tusk reményei valóra váljanak és egy kelet-európai kerüljön az EP élére. Ezzel viszont a régió egyetlen fontos posztot sem fog megkapni.

Az elnökről csütörtök reggeli ülésén, titkos szavazással döntenek majd az Európai Parlament képviselői. Az eredeti menetrend szerint már szerdán sor került volna a voksolásra, de mivel akkor még nem sikerült megegyezni a bizottsági elnökről, a döntést egy nappal elhalasztották.

Bár az Európai Parlament súlya jóval kisebb, mint az Európai Tanácsé, vagy éppen a bizottságé, az utóbbi elnökének és tagjainak kiválasztásában fontos szerepük van. Ursula von der Leyen jelöltségét nekik kell jóváhagyniuk, mivel azonban az uniós állam-és kormányfők nem hallgattak a parlamentre és nem a csúcsjelöltek közül választottak, az is elképzelhető, hogy nemet mondanak a német miniszterre, és az egész procedúra kezdődhet elölről.

(Címlapkép: Ska Keller, a Zöldek jelöltje.)

Neked Ajánljuk