Kiszorították az ukrán védőket Szeverodonyeckből, tovább törnek előre a megszállók – Index.hu

Litvánia megállapodott arról, hogy 18 ágyút vásárol Franciaországtól – jelentették be hétfőn a két fél védelmi miniszterei. Litvánia, az Európai Unió és a NATO tagja, további 300 millió eurót (120 ezer millió forint) ad a 2022-es védelmi költségvetésébe, mivel az ukrajnai háború miatt felerősödtek a biztonsági félelmek.

Arvydas Anusauskas litván védelmi miniszter a francia kollégájával, Sebastien Lecornuval közös fotó mellett azt írta a Twitteren:

Litvánia 18 Caesar Markt II típusú ágyút fog vásárolni Franciaországtól. Ezek jelentősen megerősítik a litván fegyveres erők védelmi képességeit.

Litvánia, Lettország és Észtország NATO-tagok és a volt Szovjetunió részei, mind katonai felszereléssel és humanitárius segélyekkel álltak Ukrajna védelmére. Litvánia közölte, hogy „több tízmillió” euró értékű katonai szállítmányokat küldött, köztük Stinger légvédelmi rakétákat, aknavetőket, puskákat, lőszert és egyéb felszereléseket. A litvánok több mint ötmillió eurót is összegyűjtöttek, hogy Ukrajnának egy újabb Bayraktar drónt vásároljanak – írja a Guardian.

Neked Ajánljuk