Kissinger: Ukrajnának területi engedményeket kell tennie Oroszország felé – Mandiner

Az egykori amerikai külügyminiszter szerint Oroszország 400 éven át Európa nélkülözhetetlen része, és az európai erőegyensúly garanciája volt.

Henry Kissinger veterán amerikai diplomata felszólította a Nyugatot, hogy ne próbáljon megsemmisítő vereséget mérni az orosz erőkre Ukrajnában, és arra figyelmeztetett, hogy ez katasztrofális következményekkel járna Európa hosszú távú stabilitására nézve – szemlézte a Telegraph cikkét a Neokohn.

Nem szabad hagyni, hogy a háború sokáig elhúzódjon

A volt amerikai külügyminiszter és az USA és Kína közötti hidegháborús közeledés megteremtője egy davosi találkozón elmondta, hogy

végzetes lenne, ha a Nyugat belemerülne a pillanatnyi hangulatba, és elfelejtené Oroszország szerepét az európai erőegyensúlyban.

Kissinger szerint nem szabad hagyni, hogy a háború sokáig elhúzódjon és fontolóra kell venni, hogy a Nyugat szólítsa fel, és kényszerítse Ukrajnát, hogy olyan feltételek mellett kezdjen tárgyalni, amelyek nagyon messze elmaradnak a jelenlegi háborús céljaitól.

„A tárgyalásoknak a következő két hónapban meg kell kezdődniük, mielőtt ez olyan felfordulást és feszültséget okoz, amelyet nem lesz könnyű leküzdeni. Ideális esetben a választóvonalnak a status quo ante-hoz való visszatérésnek kellene lennie. A háború folytatása ezen a ponton túl már nem Ukrajna szabadságáról szólna, hanem egy új háborút indítana maga Oroszország ellen” – mondta Kissinger.

Oroszország, mint az európai erőegyensúly garanciája

A Világgazdasági Fórumon Kissinger azt is elmondta, hogy Oroszország 400 éven át Európa nélkülözhetetlen része, és kritikus időszakokban az európai erőegyensúly garanciája volt.

Az európai vezetőknek nem szabad szem elől téveszteniük a hosszabb távú kapcsolatot,

és nem szabad megkockáztatniuk, hogy Oroszországot állandó szövetségre kényszerítsék Kínával. „Remélem, az ukránok hősiességéhez bölcsesség is társul” – mondta, hozzátéve híres reálpolitikai érzékével, hogy az ország számára a megfelelő szerep inkább a semleges ütközőállam lenne.

Kissinger megjegyzései annak az egyre erősödő jelei közepette hangzottak el, hogy az Oroszország elleni nyugati koalíció az élelmiszer- és energiaválság elmélyülésével egyre inkább repedezik, mivel a szankciók elérhették határaikat.

Fotó: John MACDOUGALL / AFP 

Neked Ajánljuk