Kirillt nem, de Putyin állítólagos szeretőjét szankcionálják – Népszava

szankció;Európai Unió;Oroszország;Vlagyimir Putyin;Swift-rendszer;

2022-06-03 19:16:00

A hatodik szankciós csomag tovább bővíti az orosz katonai-ipari komplexummal és az orosz propagandagépezettel kapcsolatban álló természetes és jogi személyek, illetve szervezetek listáját.

Életbe lépett az Oroszországgal szembeni hatodik szankciós csomag, miután az erről szóló jogszabályok megjelentek az Európai Unió hivatalos közlönyében.

Az állam- és kormányfők politikai megállapodásának megfelelően, az EU27-ek az év végéig importtilalmat vezetnek be az összes orosz tengeri szállítású nyersolajra és kőolajtermékre, ami az Oroszországból származó jelenlegi behozatal 90 százalékát lefedi. Magyarország, valamint Csehország és Szlovákia átmeneti mentességet kapott a csővezetékes nyersolajra, de sajátos helyzete miatt egy ideig még Bulgária és Horvátország is kedvezményes elbánásban részesül. Pontos határidőt nem határoztak meg a kivételezés megszüntetésére, a helyzet addig fog fennállni, amíg a tagállamok másként nem döntenek, áll a hivatalos közlönyben.

A jogszabály azt a magyar kérést is tartalmazza, hogy ha a csővezetéken történő olajszállítás a tagállamon kívül álló okokból megszakad, az Európai Unió ideiglenes jelleggel engedélyezni fogja a tengeren szállított orosz nyersolaj behozatalát az érintett országba.

A tisztességes verseny biztosítására az EU27-ek megtiltották, hogy a csővezetéken szállított nyersolajat a kivételezett országok más tagállamoknak vagy harmadik országoknak adják tovább. Egy nyolc hónapos átmeneti időszakot követően ugyanez a tilalom fog életbe lépni a nyersolajból nyert kőolajtermékekre. Magyarország szeretett volna ez alól az előírás alól is mentességet kiharcolni, de ezt a kérését nem akceptálták partnerei. Csehország számára ugyanakkor további tíz hónapos időszakot biztosítottak, hogy Szlovákiától vásárolhasson ilyen termékeket, tekintettel az ezektől való függőségére. 

Az energiahordozókat érintő szankciókon kívül

A szankciós csomag tovább bővíti az orosz katonai-ipari komplexummal és az orosz propagandagépezettel kapcsolatban álló természetes és jogi személyek, illetve szervezetek listáját. A jegyzéken szerepel Alina Kabaeva, az orosz elnök állítólagos szeretője is.

A volt tornász, aki az Állami Duma tagja is volt, jelenleg a Nemzeti Média Csoport igazgatótanácsának elnöke. A közlöny szerint a holding jelentős részesedéssel rendelkezik az orosz kormánypropagandát továbbító minden jelentős médiumban.

Neked Ajánljuk