Kinn is van az első fotó: tényleg ősrégi, T-62-es tankokat mozgósított Oroszország – Portfolio

Kedd reggel adott ki az ukrán hírszerzés egy jelentést arról, hogy az orosz haderő harckocsi-veszteségei olyan súlyosak Ukrajnában, hogy kénytelenek raktárról visszahozni régi, T-62-es harckocsikat, mely típusokat már kivonta korábban hadrendből az orosz haderő.

Ma reggel meg is jelentek az első képek arról, hogy az orosz haderő valóban T-62-eseket szállít a frontra. Az alábbi fotók Melitopol vasútállomáson készültek, ezt az ukrán várost még az invázió kezdetén foglalta el az orosz haderő Ukrajnától.

Mi azt jósoltuk, hogy az orosz fegyveres erők a modernizált, T-62M harckocsikat hozzák vissza raktárról, melyeket eddig is használtak kiképzési, demonstrációs célra. Úgy néz ki, valóban erről van szó, a Melitopolban fotózott gépek legalábbis ehhez a típusváltozathoz tartoznak. A T-62M-eket az 1980-as években modernizálták, harcértékük nem marad el sokkal az ukrán fegyveres erők T-64-es tankjaitól vagy régebbi T-72-es típusoktól.

Oroszbarát források a T-62-esek megjelenését azzal magyarázzák, hogy szó sincs arról, hogy az orosz fegyveres erők kezdenek kifogyni a mozgósítható T-72-es, 80-as, 90-es harckocsikból, csupán a szakadár milíciák készleteit töltik fel a régebbi típusváltozatokkal. Felmerül a kérdés az emberben, hogy ha az orosz haderőnek valóban olyan sok modern tankja van még, miért nem például T-72-eseket adnak oda a szakadároknak, amikor ők végzik a szárazföldi offenzív műveletek legnehezebb részét.

Rácz András Oroszország-szakértő ma reggel a Válasz online-nak azt mondta: a T-62-esek bevetése azt is jelenti, hogy elkezdődik valamiféle mozgósítás Oroszországban, hiszen ezek a harcjárművek tartalékos alakulatokhoz vannak beosztva.

Címlapkép: T-62M harckocsi egy orosz múzeumban. Értelemszerűen a címlapkép illusztráció és nem az Ukrajnába küldött T-62-eseket ábrázolja, melyről bizonyítékot a cikkben közölt Twitter-fotókon lehet látni. Forrás: Andschel via Wikimedia Commons

Neked Ajánljuk