Kína kiválthatja a nyugati vásárlókat az orosz olajpiacon – Mandiner

Becslések szerint Kína tengeri orosz olajimportja napi 1,1 millió hordó közeli rekordszintre ugorhat májusban.

Idén várhatóan rekordközeli mennyiségű orosz olajat vásárol Kína, kihasználva az energiahordozó árazását. Ezzel az is elképzelhető, hogy Oroszországnak egyáltalán nem árt meg, hogy a nyugati piacokat elzárják előtte – írta meg a napi.hu a Reuters értesüléseire hivatkozva.

A brit hírügynökségnek nyilatkozók hajózási adatokra és olajkereskedőkre hivatkozva felhívták a figyelmet; Kína „csendben” növeli az oroszországi olajvásárlást kedvező áron, és ezzel

betölti azt a vákuumot, amelyet a nyugati vevők hagytak, akik az ukrajnai februári inváziót követően elzárkóznak az Oroszországgal folytatott üzlettől.

A portált ezt követően a CNBC-t idézte, amely azt írta, a világ legnagyobb olajimportőrének lépése egy hónappal azután történt, hogy kezdetben visszavágta az orosz szállítások mennyiségét, mert félt attól, hogy nyíltan Moszkva támogatásának látszatát kelti, és esetleg szankcióknak teszi ki állami olajipari óriáscégeit.

Rekordszintre ugorhat az olajimport

A Vortexa Analytics becslése szerint Kína tengeri orosz olajimportja májusban napi 1,1 millió hordó közeli rekordszintre ugrik, az első negyedévi 750 000 és a 2021-es 800 000 után.

Az Unipec, Ázsia vezető finomítójának, a Sinopec kereskedelmi ága vezeti a vásárlásokat, a Zhenhua Oil, a kínai védelmi konglomerátum, a Norinco egysége mellett. A kereskedők szerint a Livna Shipping Ltd, egy Hongkongban bejegyzett cég szintén a közelmúltban jelent meg az orosz olaj Kínába történő szállításának egyik fő szállítójaként.

A Sinopec nem kívánt nyilatkozni. A Zhenhua és a Livna nem válaszolt a megkeresésekre.

Kína 25,6 millió tonna kőolajat importált Oroszországból az idei első négy hónapban, 7,4 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban, ugyanakkor

a vásárolt energiahordozóért 40 százalékkal többet, 17,11 milliárd dollárt fizetett.

Az orosz olaj alacsony ára – a kereskedők szerint az azonnali árkülönbözet körülbelül 29 dollárral kevesebb hordónként, mint az invázió előtt – a kínai finomítóknak kedvez, mivel a lassuló gazdaságban csökkenő árréssel kell szembenézniük. Az ár jóval a közel-keleti, afrikai, európai és egyesült államokbeli konkurens hordók ára alatt van – húzta alá a napi.hu.

Nyitóképünk illusztráció. Fotó: Pixabay. 

Neked Ajánljuk