Kim Dzsongun két hónapja eltűnt húga is megjelent a nyilvánosság előtt – Index

LovasG

2019.06.04. 07:28

Ötvenhárom nap után először jelent meg újra a nyilvánosság előtt Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga egy sportrendezvényen, amelyről a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt kedden.

Az MTI híre szerint Kim Jodzsonggal kapcsolatban azt találgatták, hogy eltűnésének köze lehet a Kim és Donald Trump amerikai elnök kudarcot vallott februári csúcstalálkozóját követő tisztogatásokhoz. A sportrendezvényen megjelent az az észak-koreai tanácsadó is, akinek kivégzéséről májusban beszámolt a dél-koreai sajtó. Kim Hjokcsol az észak-koreai vezető legfőbb tanácsadója, illetve főtárgyalója volt a nukleáris leszerelésről az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon a februári csúcs előtt, a Csoszun Ilbo című dél-koreai napilap pedig a hanoi csúcs kudarcával magyarázta a kivégzést.

Az észak-koreai vezető személyi asszisztenseként is működő Kim Jodzsongot áprilisban látták utoljára, a Legfelsőbb Népi Gyűlés ülésén. Ezután  nem jelent meg Kim Dzsongun áprilisi vlagyivosztoki látogatásán sem, amelyen fivére Vlagyimir Putyin orosz elnökkel találkozott, noha korábban ilyen alkalmakkor mindig a vezető társaságában látták.

szupergyu

Fotó: kcnawatch.org

Korábban is előfordult, hogy a tisztogatásokról szóló jelentések nem igazolódtak be. Nagyon nehéz azonban ellenőrizni az ilyen jelentések hitelességét, tekintettel arra, hogy az észak-koreai rezsim működését titok övezi. 

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!

15%

3499 Ft

2975 Ft

15%

3990 Ft

3392 Ft

Neked Ajánljuk