Kiderült, hogyan buktatnák meg Trumpot egy héttel Biden beiktatása előtt – Portfolio

A képviselőház hétfőn vagy kedden szavazhat a Mike Pence-t felszólító határozatról, miszerint “hívja össze és mozgósítsa a kabinetet a 25. kiegészítés aktiválására, hogy az elnököt alkalmatlanná nyilvánítsák hivatali teendői ellátására”. A 25. kiegészítés szerint az elnök kormányzatának tagjai szavazattöbbséggel az elnököt alkalmatlannak ítélhetik hivatali feladatainak ellátására, és hatalmát átruháztathatják alelnökére.

“Felszólítjuk az alelnököt, hogy 24 órán belül válaszoljon” – írta Pelosi. Hozzátette, hogy a képviselőház ezt követően fogja csak kezdeményezni az impeachment eljárást. Vasárnap estig 210 képviselő biztosította támogatásáról az eljárást.

Alkotmányunk és demokráciánk védelme érdekében sürgősséggel fogunk eljárni, mert ez az elnök közvetlen veszélyt jelent mindkettőre

– állapította meg Pelosi.

Szerda este Trump több száz híve megostromolta a Capitoliumot, miután az elnök egy közeli, szabadtéri gyűlésen tartott beszédében feltüzelte és arra buzdította őket, hogy menjenek a Capitoliumhoz.

A jelek szerint tehát a 435 fős Képviselőház közel fele, 210 fő már jelezte támogatását a impeachment eljárásra, ami a 233 demokrata képviselő csaknem felét jelenteni (ha csak demokraták jelezték eddig ezt). Az, hogy az eljárás megindítása előtt felszólítják az alelnököt a cselekvésre, azt is szolgálja, hogy teszteljék, hány republikánus képviselő támogatja Trump azonnali támogatását. Ez ugyanis indikációt ad arra is, hogy milyen a hangulat a republikánusok között és arra is, hogy miután szavaznának az alsóházban az eljárás megindításáról, mire lehet számítani a felsőházban, a Szenántusban. Ott ugyanis az impeachment eljárás sikeréhez már kétharmadra van szükség, tehát legallább 17 párttársának Trump ellen kell szavaznia. Amint megírtuk: a trükkös lépés az lehet a demokratáktól, hogy az alsóházban csak elkezdik az eljárást, de óvatosság jegyében nem viszik tovább a Szenátus felé egy ideig, hogy majd amikor átveszik a többséget a felsőházban, nagyobb eséllyel tudják örökre eltiltani Trumpot a közhatalom gyakorlásától és esetleg további eljárásokat is indíthassanak ellene.

Címlapkép: Shutterstock

Neked Ajánljuk