Jeszenszky Zsolt: 400 forint fölött az euró – Mandiner

De tényleg, van egy felelős?? Akire rá lehet mutatni? Természetesen van: Orbán.

„Ez a helyzet, nincs mit szépíteni rajta. Szívás. De persze máris jönnek a szenzációhajhász szalagcímek, indul a hergelés: »Történelmi mélyponton a magyar deviza.« »Beszakadt a forint.«  »Ki a felelős?« Az utóbbi konkrétan a HVG-n, napjaink talán legelvetemültebb propagandaoldalán jelent meg, de a többiek sem sokkal maradnak le. De tényleg, van egy felelős?? Akire rá lehet mutatni? Természetesem van: Orbán.

Legalábbis ezt próbálja az emberekbe sulykolni a haladósajtó. És persze a haladósajtó olvasói kéjes örömmel osztják tovább a hírt. Hadd érezzük szarul magunkat mindannyian. És legyünk dühösek! Merthogy még drágább lesz a horvátországi nyaralás, ez nem vitás. Vagy a parndorfi shopping-turné… meg minden importtermék, a banántól a mobiltelefonig.

De bontsuk ki egy pillanatra az igazság részleteit. Hétfő estére 1%-ot gyengült a forint az euróhoz képest. Ugyanennyit gyengült a lengyel zloty is. Ezekkel a devizákkal valóban szabadon kereskednek a pénzpiacokon. (Ellentétben például a mesterségesen teljesen az euróhoz kötött román lejjel vagy a bolgár levával, a részben kötött cseh koronával, és az Európai Központi Bank által totális lélegeztetőgépen tartott ukrán hrivnyával.) 1,15%-ot gyengült viszont például a norvég korona. Amellyel szintén szabadon kereskednek, és amely egyébként a világ egyik leggazdagabb országának a devizája. Norvégia ráadásul olajban gazdag! Mégis az olajár emelkedése nemhogy nem erősíti a pénzüket, hanem gyengíti, különösen a dollárral szemben. Utóbbihoz képest egyébként az Euro is gyengül; már az 1,04-et is lassan áttöri lefelé és közel a paritás, azaz 1:1, ahol utoljára a 2000-es évek elején tartózkodott, nem sokkal az elindulása után. (És amikor sokan még úgy vélték, egy évtizedet sem fog élni a közös európai deviza.)

Összességében tehát, anélkül, hogy a devizakereskedés, a Forex részleteibe túlságosan belemennénk, láthatjuk a szokásos folyamatokat: válság, bizonytalanság, háború, stb. idején a befektetők a biztonságos, ún. »tartalékvalutákat« keresik, azaz a dollárt (és a japán jent). A kisebb, kevésbé likvid, kockázatosabb devizák pedig masszívan esnek, mert ezekből menekülnek. (Az Euró valahol a kettő között van; piacának méretéből, mélységéből eredően a kis devizáknál stabilabb, de az eurózóna országainak különbözősége miatt a dollárhoz képest jóval kockázatosabb.) És akkor a Bitcoin mai 20%-os eséséről még szó sem esett… Ettől aztán végképp szabadulnak ma a befektetők. (Természetesen a Bitcoin is Orbán miatt zuhan!) Egyetlenegy deviza megy teljesen szembe a trendekkel: igen, az orosz Rubel. Hétfőn épp közel 2%-ot erősödött az Euróhoz képest. Olyannyira, hogy már erősebb, mint a háború kitörése előtt volt. Működnek a szankciók, igaz?”

Nyitókép: Daniel Karmann / DPA / AFP

Neked Ajánljuk