Jelentős erősödésbe kapcsolt a forint, 438 a dollár – Portfolio

Ma reggel 432,3-nál járt a forint az euróval szemben, ez minimális, 0,1 százalékos gyengülést jelentett a magyar deviza szempontjából tegnap estéhez képest. Szerdán 433-nál is járt a jegyzés, jelenleg az tekinthető a forint történelmi mélypontjának. Ha azonban folytatódik az elmúlt napok piaci tendenciája, akkor könnyen lehet, hogy nem sokáig, hiszen akár már ma láthatunk újabb forintmélypontot. Külön rossz hír, hogy a magyar deviza egyre inkább kezd elszakadni a régiós versenytársaktól, sőt lassan az összes feltörekvő piaci devizától. Feltűnő, hogy az utóbbi napokban már kisebb korrekciók sincsenek az árfolyamban, gyakorlatilag megállíthatatlanul esik. A dollárral szemben most 445,2-nél járunk, míg az angol font 493,6 forintba kerül.

A már említett régiós versenytársak közül a lengyel zloty és a cseh korona is minimális elmozdulással, gyakorlatilag stagnálással kezdte a napot. Ha az utóbbi egy hetet nézzük, akkor a zloty 0,9%-kal erősödött, a korona 0,3%-ot veszített, míg a forint 2%-kal gyengült az euróval szemben. A feltörekvő piacon a török líra 0,2 százalékos eséssel kezdte a csütörtöki napot a dollárral szemben, míg az orosz rubel fél százalékot veszített.

A dollár egyelőre nem tud jelentősen tovább erősödni, 0,97 körül beragadni látszik az euróval szemben. A Fed szerdán megjelent jegyzőkönyve például tartósan magasan maradó kamatszintre utalt, ennek ellenére sem tudott érdemben tovább erősödni az amerikai fizetőeszköz. A japán jen ma reggel 0,1 százalékos erősödéssel, míg az angol font 0,2%-os gyengüléssel kezdi a napot.

Címlapkép: Getty Images

Neked Ajánljuk