Itt vannak a számok: ötmilliárd ember halna meg, ha atomháború törne ki – Mandiner

A Rutgers Egyetem kutatói által közölt tanulmány szerint több mint ötmilliárd ember halna éhen, ha az Egyesült Államok és Oroszország között kitörne egy nukleáris konfliktus.

Egyre nagyobb a fenyegetettség, hogy az emberiség soha nem látott atomháború felé közeledik, amelynek katasztrofális következményei lehetnek. Egy új tanulmány szerint a nukleáris háború akár ötmilliárd ember halálát is okozhatja.

A Sky News számolt be egy új tanulmányról, amely szerint több mint ötmilliárd ember halna éhen, ha az Egyesült Államok és Oroszország között kitörne az atomháború. Egy ilyen konfliktus következményei katasztrofálisak lennének az élelmiszertermelésre nézve – állapították meg a Rutgers Egyetem klímakutatói egy, az ukrajnai háborúval összefüggésben közzétett, lektorált tanulmányban.

A kutatás egyik szerzője, Alan Roebuck professzor szerint az adatokból egy valamire következtethetünk:

Meg kell akadályozni, hogy valaha atomháború törjön ki.

Antonio Guterres, az ENSZ főtitkára szerint az emberiség csak egy rossz lépésre van a nukleáris megsemmisüléstől. Az osztrák külügyminiszter, Alexander Schallenberg szerint évek óta nem látott nukleáris fenyegetés van a láthatáron, a brit nemzetbiztonsági tanácsadó, Sir Stephen Lovegrove pedig  úgy fogalmazott, hogy

manapság nagyobb a veszélye az atomháborúnak, mint a hidegháború idején.

Az ukrán védelmi ügynökség hírszerzése újabb orosz provokációra hívta fel a figyelmet a megszállt dél-ukrajnai atomerőműnél, míg Zaporizzsja polgármestere szerint az erőművet újabb csapások érték. Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) főigazgatója „ellenőrizhetetlennek” és „rendkívül súlyosnak” minősítette a közelmúltban Európa legnagyobb atomerőművében történt ágyúzást – írja a Sky News.

Nyitókép: AFP

Neked Ajánljuk