Irán drónokat küld Oroszországnak, robbanás rázta meg Nova Kakhovkát – a háború keddi hírei – hvg.hu

Az Egyesült Államok szerint Irán harci drónokkal támogatná az orosz hadsereg Ukrajna elleni invázióját – számolt be róla a The Guardian. Egy magasrangú amerikai tiszviselő szerint több száz, fegyverrel felszerelhető harci eszközt küldhetnek Oroszországba.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint mindez megerősíti, hogy az elmúlt hetek heves bombázásai, amivel megszilárdították a pozíciójukat az oroszok Ukrajna keleti részén, a fegyverek szempontjából sokba került az országnak.

Irán ennek fényében küldené a pilóta nélküli drónokat Oroszországnak, a katonákat pedig július elején ki is képeznék a használatukra.

Sullivan szerint azt nem tudni, eddig szállított-e már valamilyen drónt az irániak az oroszoknak.

Komoly robbanássorozat rázta meg hétfő éjszaka az ukrajnai Herszon régióban található Nova Kahovka városát. Az oroszok még február végén foglalták el a stratégia fontosságú, 45 ezer lakosú várost. A CNN azt írja, négy napon belül ez már a második ilyen eset.

Az ukrán Szerhij Khlan, a herszoni regionális tanács tagja azt közölte, egy orosz lőszerraktárat sikerült megsemmisíteni. A titsztivselő azt mondta, előzetesen figyelmeztették a helyi lakosokat, hogy ne menjenek ki az utcára.

Az orosz állami hírügynökség (TASS) nem beszélt a lősszerraktár felrobbanásáról, ugyanakkor korábban azt közölte, az ukrán erők megtámadták a város vízi erőművét. Később a TASS arról adott hírt, hogy az ukránok egy kálium-nitrátot tartalmazó raktárat találtak el. Ez egy rendkívül gyúlékony anyag, ami két évvel ezelőtt a bejrúti detonációt is okozta. A TASS szerint a támadásnak áldozatai is vannak, ám ezt a többi állítással együtt független forrás még nem tudta megerősíteni.

Prágában, a prágai vártól nem messze állították ki azokat az orosz fegyvereket, amelyket az ukrán hadsereg lőtt ki és zsákmányolt az orosz hadseregtől – írja a BBC. A beszámoló szerint többek között egy T-90-es tank, egy légvédelmi rendszer és egy tarack is látható a prágai téren.

Denys Monastyrsky ukrán belügyminiszter a lapnak úgy nyilatkozott, a kiállítás is mutatja, mennyire fontos Ukrajna számára, hogy a partnerországai támogatják. „Az orosz propaganga szereti azt terjeszteni, hogy a hadsereg tankjai elérhetik Prágát vagy Berlint. Ez meg is történt, csak épp ócskavas formájában” – mondta Monastyrsky.

A minisztériuma által szervezett kiállításon olyan hatástalanított rakéták és lövedékek is láthatók, amelyeket a háború februári kezdete óta lőttek ki az ukrán városokra.

Neked Ajánljuk