Index: A válság hatására Orbánnak egyre több szövetségese lehet kormánytag Európában – Mandiner

„A magyar miniszterelnöknek egyáltalán nem mindegy, hogy az Európai Tanács összetétele milyen lesz” – mutat rá a lap, hiszen az uniós támogatásokkal kapcsolatban az Európai Tanács dönt.

Hogy állnak Orbán Viktor szövetségesei Európában?” – veti fel szombati cikkében az Index, melyben a portál rámutat: Orbán Viktor miniszterelnöknek a válság hatására egyre több szövetségese lehet kormánytag Európában.

Szövetségesek és uniós források

A magyar miniszterelnöknek egyáltalán nem mindegy, hogy az Európai Tanács összetétele milyen lesz, a 2024-es európai parlamenti választások jelentősége ehhez képest eltörpül” – fogalmaz a lap. Mint írják: 

az uniós támogatásokkal kapcsolatban ugyanis nem az Európai Parlament, de nem is az Európai Bizottság, hanem a kormány- és államfőkből álló Európai Tanács dönt.”

Ők vannak a célegyenesben

Svédországban meglepetésre jobboldali, bevándorlásellenes kormány fog alakulni, a szeptember 25-i olasz választások után valószínű, hogy Giorgia Meloni, Matteo Salvini és Silvio Berlusconi közösen alakíthat jobboldali kormányt, emellett Szlovákiában és Csehországban is arra utalnak a folyamatok, hogy a nagykoalíciós protestpártok kormányai csak rövid távon jelentenek megoldást, és a populista erők belátható időn belül visszatérhetnek” – mutat rá a portál.

Lengyel-magyar viszony

A lengyelországi helyzetről szólva a portál úgy fogalmaz: „a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a PiS még mindig vezet, azonban a KP és a Polska 2050 együtt már megelőzné Kaczyńskiékat”. Hozzáteszik: „a kisebb konfliktusok után, látva, hogy az engedmények és Ukrajna támogatásának hatására sem kapják meg az uniós forrásokat,

a lengyel kormányzat ismét Orbán Viktor és a Fidesz egyik legnagyobb támogatója lett a jogállamisági vitában”.

Az Index szerint ugyanakkor „egyelőre tényleg kiszámíthatatlan, hogy 2023 után milyen összetételű lengyel kormánnyal kell majd együttműködnie Orbán Viktornak”.

A lap teljes írását a témában ide kattintva olvashatja.

Nyitókép: Orbán Viktor Facebook-oldala

Neked Ajánljuk