Independent: Az oroszok 200 másodperc alatt képesek lennének atomcsapást mérni Nagy-Britanniára – Mandiner

Az oroszok újabb fenyegetéseket fogalmaztak meg.

Oroszország újabb fenyegetéseket fogalmazott meg. A Sátán 2 hiperszonikus nukleáris rakétájával „200 másodpercen belül” képes lenne lecsapni Nagy-Britanniára, és mindössze 20, de akár 10 másodpercen belül Finnországot is atomtámadás érhetné – számolt be az Independent szombaton.

Az orosz védelmi bizottság alelnöke és a nacionalista Rogyina párt elnöke, Alekszej Zsuravljov azután figyelmeztetett minderre, hogy Finnország bejelentette csatlakozási szándékát a NATO-hoz. Svédország pedig a tervek szerint hamarosan követni fogja a példáját – emlékeztet a portál.

„Ha Finnország csatlakozni akar ehhez a blokkhoz, akkor a célunk teljesen jogos” – mondta Alekszej Zsuravljov a Rosszija 1 állami tévének adott interjújában.

A Sátán 2 Európát és az Egyesült Államokat is képes elérni

Mint ismert, Oroszország a múlt hónapban tesztelte új interkontinentális rakétáját, a Sátán 2-ként is ismert Szarmatot. Bejelentetésük szerint a rakétát, amely Európát és az Egyesült Államokat is képes elérni, őszig hadrendbe állítják. A Szarmat egyszerre több nukleáris robbanófej hordozására is alkalmas, és 11 ezer kilométer hatótávolsággal rendelkezik. 

Arra a kérdésre, hogy Oroszország most visszahelyezné-e nukleáris fegyvereit a Finnországgal közös határára, Zsuravljov azt mondta: „Minek? Nincs rá szükség”.

Majd azzal folytatta: „A Szarmattal Szibériából is támadhatunk, és még az Egyesült Királyságot is elérhetjük onnan. És ha Kalinyingrádból támadunk (…) a hiperszonikus rakéta elérési ideje 200 másodperc.”

„A finn határon nem stratégiai fegyvereink lesznek, hanem Kindzsal rakéta, olyan, amely 20, de akár 10 másodperc alatt is eléri Finnországot” – hangzott el az interjúban.

Ahogy arról a Mandiner is beszámolt, Finnország NATO-csatlakozási szándékával kapcsolatban Oroszország többször is figyelmeztetett, hogy katonai és egyéb természetű „megtorló lépéseket” tesz majd annak érdekében, hogy megakadályozza ezt.

Nyitókép: Képernyőfotó 

Neked Ajánljuk