Humanitárius katasztrófa fenyeget a blokád alá vont Mariupolban – 444.hu

A kelet-ukrajnai Mariupolt blokád alá vonták az orosz erők, és a város súlyos támadásokat kénytelen kiállni – közölte szombaton a település polgármestere, és egyúttal humanitárius folyosó létrehozására szólított fel.

„Jelenleg megoldást keresünk a humanitárius problémákra, és minden elképzelhető lehetőséget számba veszünk a blokád feloldására” – mondta a városi tanács Telegram-csatornájára feltöltött üzenetben Vadim Bojcsenko.

Az orosz propagandafelület, a Sputnik által közreadott fotón vízért sorba álló emberek láthatók a mariupoli régióban március elsején


Fotó:
IVAN RODIONOV/Sputnik via AFP

Bojcsenko korábban arra figyelmeztetett, hogy a városban nincs víz és fűtés, valamint áram, és fogynak ki az élelmiszer-tartalékaik.

“Elsődleges célunk tűzszünet elérése, hogy a létfontosságú infrastruktúrát helyreállíthassuk, és a humanitárius folyosó megnyitása, hogy élelmiszer és gyógyszer érkezhessen a városba” – tette most hozzá Mariupol első embere.

Az Azovi-tenger északi partján fekvő város elestével az oroszok megszerezhetnék az ellenőrzést az Azovi-tenger teljes partvidéke felett.

Csütörtökön Bojcsenko azzal vádolta meg az orosz csapatokat, hogy ostromgyűrűt vonnak a város köré, lerombolják a hidakat és a vasútvonalakat, hogy a helyiek ne tudják elhagyni Mariupolt.

“Szülővárosunk, félmillió ember otthona ötödik napja kérlelhetetlen támadás alatt áll” – írta a Telegramon a polgármester, egyúttal az ellenállás folytatására bíztatva az ukrán erőket.

Bojcsenko elmondása szerint a várost az ukrán hadsereg, a nemzeti gárda, a szélsőjobboldali, ultranacionalista Azov Légió, a határőrség és a tengerészgyalogság védi. (AFP, MTI)

Neked Ajánljuk