Harmadik nekifutásra választották meg a konzervatív üzletembert a CDU élére – Mandiner.hu

Friedrich Merz számára is három a magyar igazság.

Fonay Tamás Álmos, az MCC Magyar-Német Intézet az Európai Együttműködésért munkatársának cikke.

Ismét elnököt választott a CDU, immár harmadik alkalommal három éven belül. A pártelnöki posztért ezúttal Dr. Helge Braun volt kancelláriaminiszter, Friedrich Merz volt frakcióvezető, valamint Dr. Norbert Röttgen volt környezetvédelmi miniszter indult.
Míg az előző két pártelnöki választásnál még azzal számoltak a konzervatív párton belül, hogy a pártelnök egyúttal a következő szövetségi kancellár is lesz, ezúttal fordult a kocka. Először is, a következő szövetségi parlamenti választásokra valószínűleg csak négy év múlva kerül újra sor. Másodszor, a régi tévhit, miszerint az Unió-pártoknak „előfizetése” van a kancellári székre, az új kancellár, Olaf Scholz megválasztásával és eskütételével eloszlott.

Így most, harmadik nekifutásra, tanulva az Unió-pártok számára megszégyenítő szeptemberi Bundestag választási vereségből és az elmúlt két alkalommal elkövetett hibából – mégpedig, hogy a pártbázisnak nem volt beleszólása a pártelnök megválasztásába –,

a CDU jelenlegi vezetése a párt történetében először átengedte a nevezés jogát mintegy 400 ezer párttagjának.

Bár hivatalosan az új vezetőt az 1001 küldöttnek kell megválasztania a 2022. január 21-22-i digitális pártkongresszuson, azonban biztosra vehető, hogy a küldöttek tartják majd magukat a tagság preferenciájához. 

Ezt az újonnan kapott lehetőséget kihasználva és a megújulás kényszerének tudatával a tegnapi napig a CDU 248.360 tagja (66,02 százaléka a teljes párttagságnak) adta le szavazatát, amelyből 132.617-en online, 115.743-an pedig levélben szavaztak. Ennek kimeneteleként Friedrich Merz a vártnál jobb eredménnyel lett a CDU pártelnöki posztjának hivatalos várományosa, miután a tagság 62,1 százaléka őt támogatta Norbert Röttgen (25,8 %) és Helge Braun (12,1 %) ellenében.

Legnagyobb esélye a győzelemre ezúttal – mint azt a szavazás eredménye is jól mutatja – a 2002-ben Angela Merkel miatt a politikát otthagyó, majd 2018-ban Merkel pártelnöki posztról történő lemondásával visszatérő, a volt kancellár nagy kritikusának és ellenlábasának, valamint a párt konzervatív „lieblingjének” számító Friedrich Merznek volt, aki már kétszer versenybe szállt a pártelnöki pozícióért, azonban mindkétszer alulmaradt Merkel favoritjaival szemben. Először három évvel ezelőtt Annegret Kramp-Karrenbauer (AKK), akkori CDU-főtitkár, korábbi Saar-vidéki miniszterelnök ellenében veszített 517:482 arányban, majd a 2021. januári CDU-pártkongresszuson Armin Laschet, volt észak-rajna-vesztfáliai miniszterelnöktől kapott ki 521:466 arányban. Mindkét alkalommal annak ellenére győzött a merkeli politika irányvonala, hogy Friedrich Merz volt a tagság körében a legnépszerűbb jelölt. 2022. január 21-22-én azonban harmadik nekifutásra bár – hisz három a magyar igazság – elérkezik az igazság pillanata Merz számára és ő lehet a kereszténydemokrata unió új elnöke és egyben megújító ereje.

Nyitókép: MTI/EPA pool/Filip Singer

Neked Ajánljuk