Guy Verhofstadt: Az egyik legfőbb javaslat az uniós vétójog megszüntetése – Mandiner

„Emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió” – fejtette ki a belga politikus.

Guy Verhofstadt az uniós polgárok javaslatairól szóló egyéves eseménysorozat részleteit foglalta össze az Euronews riporterének a Global Conversation c. műsorban. Uniós vétójog eltörlése, közös hadsereg, energiaunió, szociális minimum – egyebek mellett ezekre tettek javaslatot a polgárok a Konferencia Európa jövőjéről végére.

A javaslatok közül Verhofstadt kiemelte a vétójog megszüntetését. „Tehát, hogy

hagyjunk fel az egyhangú szavazással és a döntéshozatali folyamattal. Mert emiatt mindig túl kicsit és túl későn tudott lépni az Európai Unió.

Ez volt a helyzet a gazdasági válságnál. Ez volt a helyzet a migrációs krízisnél. Ez volt a helyzet a koronavírusnál is. És még ma is probléma a háború miatt. Vagyis azt kell tennünk, hogy ezt eltöröljük, és bevezetünk egy egyszerű többségű vagy egy minősített többségű rendszert minden egyes uniós témában, és akkor a korábbinál gyorsabban cselekedhetünk.”

„Az én kedvenc részem egész biztosan az Európai Unió közös hadereje. Hogy

legyen egy közös védelmi politikánk, mert látszik ennek hiánya az ukrajnai háborúban

– válaszolt arra a kérdésre, hogy melyik a kedvenc javaslata. Hozzátette: „Számomra a legnagyobb pénzpazarlás az Európai Unióban a 27 hadsereg fenntartása újra és újra, miközben a hatékonyság elmarad”.

A jogállamiságról is kifejtette véleményét Guy Verhofstadt: „A jogállamiságot nem olyan nehéz megérteni. De az a gond, hogy

néhány országban a hatalmon lévők, akiknek többségük van a parlamentben, azt gondolják, hogy mindent megtehetnek, amit akarnak, hiszen többségük van. És ez nem jogállamiság.

Fotó: ALEXANDROS MICHAILIDIS / POOL / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP

Neked Ajánljuk