Gigantikus haderőfejlesztés Varsóban: 180 darabot vesznek a világ egyik legjobb tankjából – Mandiner

Varsó az Oroszország által indított háború miatt fokozza a fegyverimportját, és megerősíti hadseregét.

Két dél-koreai vállalat 5,8 milliárd dollár értékű szerződést írt alá Lengyelországgal tankok és tarackok exportjára – számolt be a 24.hu. A portálon azt írják:

A Hyundai Rotem a világ egyik legjobb tankjaként számon tartott K2 Black Panther harckocsikat, a Hanwha Defense pedig K9 önjáró tarackokat küld Lengyelországba.

Varsó az Oroszország által indított háború miatt fokozza a fegyverimportját, és megerősíti hadseregét. A harckocsikra vonatkozó szerződés azonban csak az egyik része Dél-Korea valaha volt legnagyobb fegyverüzletének.

Lengyelország megduplázza hadseregének méretét

A felek nem közölték a teljes üzlet értékét, de a dél-koreai sajtó szerint azonban a szerződés 20 billió vont, azaz 15 milliárd dollárt tesz majd ki. Ez a jelenlegi árfolyamon több mint 6000 milliárd forintnak felel meg. A tervek szerint Lengyelország

180 K2 harckocsit, meg nem határozott számú tarackot és 48 FA-50-es vadászgépet vásárol Szöultól.

A repülőgépekre vonatkozó megállapodás a jövő hónapban várható. A NATO-tag Lengyelország ígéretet tett arra, hogy a katonai kiadásokat a bruttó hazai termék 3 százalékára, és több mint kétszeresére növeli hadseregének méretét, hogy elrettentse a támadásokat.

Nyitókép: K2 Black Panther / Wikipedia

Neked Ajánljuk