Gazdaság: 416-is is gyengült szerdán a forint árfolyama | hvg.hu – hvg.hu

413 forint fölé emelkedett az euró ára szerdán két óra után, három után pedig már 416 forint körüli szinten kereskedtek vele. Ezzel folytatódott a forint értékében reggel óta tartó szabadesés. Kedden még az volt a kérdés, elérjük-e a 410-es szintet, a kereskedést este 407 forint körüli szinten zárta a forint, reggel óta azonban megállíthatatlannak tűnik a gyengülése.

Ezzel párhuzamosan gyengül a forint a nemzetközi piacon jelentősen erősödő dollárral szemben is. A kedd reggeli 384-es szinthez képest szerda reggel már 398-ról indult a kereskedés, kettő felé már 406 forintot is adtak egy dollárért, három után pedig már 408 forintnál is többet ért az amerikai deviza.

A gyengülés hátterében külső és belső okok is állnak. A dollár mint kockázatkerülő befektetés egyre népszerűbb a turbulens piaci környezetben, ahol sokan már a nagy európai gazdaságok recesszióját várják (ennek megfelelően pártolnak el az eurótól is), ugyanakkor a magyar folyó fizetési mérleg helyzete és az, hogy az uniós pénzekről még mindig nem sikerült megegyezni, szintén csökkenti a forint népszerűségét.

Neked Ajánljuk