Füttykoncert közepette vonult be Orbán az uniós csúcsra – videó – hvg.hu

A magyar miniszterelnök mosolyogva sétált végig a vörös szőnyegen, miközben a demonstrálók megállás nélkül pfujolták.

Néhány tucat demonstráló várta a prágai informális uniós csúcs második napjára érkező vezetőket: Ukrajnát támogató rigmusokat kiabáltak, és „nem a vétókra” feliratot tartották a magasba. Amikor észrevették, hogy az egyik érkező kisbuszból a magyar miniszterelnök száll ki, pfujolni és fütyülni kezdtek. Orbán Viktor e hangok közepette sétált végig a vörös szőnyegen, el a fotósok és újságírók előtt, akiknek, ahogyan a találkozó első napján, ezúttal sem nyilatkozott.

Egy másik felvételről kiderül, hogy amikor Emmanuel Macron francia elnök, Olaf Scholz német kancellár és Mark Rutte holland miniszterelnök érkezett meg az ülésre, a tüntetők azt skandálták: „Nem a vétókra, erős EU-t!”

Ahogy az EUrologus megírta, a cseh fővárosban megrendezett csúcstalálkozó pénteki napján két témáról tárgyalnak a résztvevők:

  • a gázár felső határának kérdése, a manipuláció által súlyosbított energiaár-csúcsok leküzdéséről, valamint
  • az egységes piac és az egyenlő versenyfeltételek megőrzésérőé, amelyre az Európai Unió a REPoverEU nevű programjában nagyjából 300 milliárd eurót szán.

A csúcstalálkozóra érkezve több vezető is megerősítette, hogy most nem lehet döntésekre számítani. Az várható, hogy előkészítik a két hét múlva Brüsszelben esedékes, szokásos, őszi EU-csúcsot, ahol viszont már konkrét döntéseknek kell születniük.

A tagállamokat leginkább megosztó kérdés a gázár felső határának rögzítése. Mostanra három fő gázárfékező irányvonal látszik kialakulni.

Neked Ajánljuk