Frans Timmermans megadóztatná az autósokat – Origo

Frans Timmermans uniós biztos, akinek már eddig is hajmeresztő ötletei voltak a klímavédelem ürügyén, most karbonadót vetne ki az autósokra.

 A klímaválság kellős közepén vagyunk, a zöld átállást minél hamarabb be kell vezetni, ezt a folyamatot az ukrajnai háború fel fogja gyorsítani – állította Frans Timmermans, az európai zöld megállapodásért felelős uniós biztos kedden, az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén – erről ír a Mandiner. 

Timmermans szerint drámaian nő a lakóépületek és a közlekedési járművek károsanyag-kibocsátása, így

meg kell duplázni az erőfeszítéseket a légszennyezettség csökkentése érdekében.

Timmermans kiemelte, hogy ebben a két szektorban kell a leggyorsabban reagálni. Mint mondta, egyes tagállamok nem tartották be vállalásaikat, és most tovább gyengítenék a klímavédelmi uniós eszközt, amelyet tisztességes szociális alapon hozna létre az Európai Bizottság. A biztos megemlítette, hogy

karbonadót kellene fizetnie mindenkinek, aki belső égésű motorral működő gépkocsit használ, akik elektromos autóval járnak, azok már megfizették ezt.

Karácsony Gergely és Frans Timmermans. Mindketten az autósok ellen vannak.Forrás: Karácsony Gergely/Facebook

Felelőtlen javaslatok és a baloldal

A Mandiner szerint Tóth Edina, a Fidesz EP-képviselője felszólalásában azt mondta: az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a zöld átállás döntő fontosságú Európa és a világ jövője szempontjából, ezért felelős és hatékony döntéseket kell hozni.

Az uniós klímacsomag viszont épp ennek az ellenkezője: felelőtlen javaslatok összessége, amelyek szembemennek a józan ésszel, és jelentős lakossági energiaár-növekedést idéznének elő az EU-ban

– hívta fel a figyelmet. Tóth Edina szerint a klímaadó elfogadása, különösen kedvezőtlenül érintené az európai, köztük a magyar családokat és vállalkozásokat, valamint veszélyeztetné a magyar rezsicsökkentési program eredményességét és fenntarthatóságát.

Karbonadót kellene fizetnie mindenkinek, aki belső égésű motorral működő gépkocsit használ.Fotó: Koncz Márton – Origo

A felelőtlen brüsszeli klíma- és energiapolitika miatt már most az egekben vannak az energiaárak, és elszabadult az infláció is. Nem hozhatjuk még nehezebb helyzetbe az állampolgárokat, a zöld átállás költségeit nem nekik, hanem a szennyező nagyvállalatoknak kellene megfizetniük, a gazdasági növekedést gátló irreális baloldali elképzelések helyett pedig valódi környezet- és polgárbarát klímaintézkedésekre van szükség

– húzta alá a képviselő.

Nincs átgondoltság

Kósa Ádám, a Fidesz EP-képviselője szerint a klímaváltozás elleni harc mindenkinek elemi érdeke, de aggodalomra ad okot, hogy

a javasolt intézkedések mögött nincs megalapozott számítás és fenntartható jövőkép.

Felhívta a figyelmet arra, hogy

a tagállamokban elképesztő mértékben növekednek a rezsiköltségek és az üzemanyagárak, így nem szerencsés olyan javaslatokkal előállni, amelyek tovább növelik ezeket a terheket, ugyanis a szociális klímaalap csak részben és időlegesen tudja majd csökkenteni őket.

Drágább megoldás

Győri Enikő, fideszes képviselő arról beszélt, hogy

a csomag karbonvámra vonatkozó javaslatával az EU öt alapanyag-előállító szektorban a „zölden”, így drágábban termelő vállalatokat védte volna meg azon külföldi cégekkel szemben, amelyek környezetkárosító módon gyártanak ugyan, de olcsóbban, s ezáltal tisztességtelen versenyelőnyre tesznek szert.

Az Európai Parlament megmutatta, hogyan lehet jó kezdeményezést is vállalhatatlanná tenni az érintett európai cégek jajkiáltása és a józan ész ellenére. Mert sajnos ez a parlament tönkre akarja tenni Európa versenyképességét

– tette hozzá. Véleménye szerint a javaslat árfelhajtó hatású, amely

az amúgy is szárnyaló infláció mellett csak fokozná a vállalatok nehézségét, és drágítaná az európai exportot, továbbá az ingyenes kvóták erőltetett kivezetése csak fokozná a cégek terheit.

Győri Enikő azt írta a Facebookra feltöltött fotó mellé, hogy “óriásinak azért nem nevezném képviselőtársaim érdeklődését a klímacsomag vitája iránt”.Forrás: Facebook

Szerdán szavaznak az EP-ben

A parlament szerdán szavaz a nagyszabású Fit for 55 elnevezésű uniós klímacsomagról, amelyet az uniós bizottság tavaly terjesztett elő. Többek között a kibocsátás-kereskedelem kiterjesztéséről, a belső égésű motorral hajtott, újonnan forgalomba helyezett autók 2035-től történő betiltásáról és a CO2-határértékek kompenzációs mechanizmusáról voksolnak a képviselők.

Neked Ajánljuk