Francesca Rivafinoli: Vágd ki magad alatt a fát morálisan! – Mandiner

Leálló gazdaság, megugró munkanélküliség, itt-ott egy kis nyomor: pusztuljon, akinek derogál az ilyesmi, miközben Nyehotejevkában ágyúznak.

„»Szerintem egy kicsit muszáj, hogy fájjon nekünk is« – fejtette ki a minap a 444 újságírója az uniós olajembargó mellett kardoskodván, »kicsi« fájdalomnak minősítve az energiarendszer bedöntését. »Gazdasági visszaesést okoz, inflációt okoz, a GDP nyilvánvalóan visszább fog esni, de morálisan ezt tartom helyesnek!« – tette még hozzá ez a szent ember; szégyellje magát (de nagyon durván) az, aki ennyi harakirit se képes vállalni jófejségből.

Leálló gazdaság, megugró munkanélküliség, itt-ott egy kis nyomor: pusztuljon, akinek derogál az ilyesmi, miközben Nyehotejevkában ágyúznak.

Bezzeg a 444 morálprédikátora. Instagram-oldala alapján emberünk vodkát például egyáltalán nem iszik, hanem beéri időnként egy üveg Ardbeg Uigeadaillal, vagy végszükség esetén akár a Blanton’s whiskyjével. Amely szűk negyvenezer forint körüli áron kapható per hétdecis palack – érezzük tehát, mennyire nagyvonalú a rózsadombi liberális, amikor simán vállalná a durvább inflációt. Szélsőséges esetben talán 60 ezer forintot is fizetne kedvenc single maltjáért, sőt, ideiglenesen akár teljesen le is mondana róla, mert ő morálisan ott van a topon. Nem úgy, mint a szabolcsi gazda, aki foggal-körömmel ragaszkodik a nyomorult mezőgazdasági inputanyagjaihoz.

De a morálbajnokok instagramos albumaiban böngészgetve feltűnhet az is, hogy a karácsonyi képeken egy szál pólóban feszítenek otthon – amivel önmagában semmi baj nincsen, csak mifelénk az már az orosz invázió előtt is úgy volt, hogy nem a termosztátot állítjuk magasabbra, hanem felveszünk egy pulóvert. (Korán kitanulta az efféle trükköket az, aki a szovjet rendszernek be nem hódoló és ezért csóró családba született.)

Mondhatni mi már békeidőben is alacsony fogyasztással törtünk borsot Putyin orra alá; kár, hogy a jelek szerint ettől nem köszöntött ránk a világbéke.”

Nyitóképen Vég Márton, a 444.hu újságírója. Fotó: Képernyőfotó

Neked Ajánljuk