Felfedeztek egy ezerlábúfajt, aminek több mint 1000 lába van – 444.hu

Új ezerlábúfajt fedeztek fel kutatók Ausztráliában, aminek az a különlegessége, hogy tényleg több mint ezer lába van.

Az ízeltlábúak közé tartozó, újonnan felfedezett Eumillipes persephone faj egy felnőtt nőstény példányának 1306 lába van – írta a Scientific Reports folyóiratban megjelent tanulmányban a kutatócsoport vezetője, Paul Marek, a Virginia Tech tudósa.

Ez nem az.


Fotó:

Katja Schulz/Flicker CC BY 2.0


Az új fajt egy 60 méter mély, bányászati célból fúrt lyukban fedezték fel Ausztráliában. Marek és kutatócsoportja négy példányt tanulmányozott. Egy másik felnőtt nősténynél 998, a két felnőtt hím közül az egyiknél 818, a másiknál 778 lábat találtak.

A teljes sötétségben élő Eumillipes persephone teste akár 330 szelvényből is állhat, és 10 cm hosszú lehet. Nincs szeme, a lábai rövidek, a feje kúpos. A kutatók szerint testi adottságai teszik lehetővé, hogy a földben, ahol él, szűk járatokban is tudjon haladni.

A gombával táplálkozó faj az első ismert ezerlábú, aminek több mint 1000 lába van. Az előző rekordernek, a Kaliforniában élő Illacme plenipesnek csak 750 volt.

A Nyugat-Ausztrália államban, a Goldfields-Esperance bányavidéken felfedezett ezerlábút a kutatók az „evolúció csodájának” nevezték publikációjukban. (MTI)

Neked Ajánljuk