Feladta Liszicsanszkot az ukrán hadsereg – háborús összefoglaló – Menedzsment Fórum

– Az ukrán hadsereg feladta Liszicsanszkot, írja a Spiegel a hadsereg közlésére hivatkozva.

A közlemény szerint a kelet-ukrajnai város további védelmének ugyanis fatális következményei lettek volna, így az ukrán katonák életének védelme érdekében hozták meg a döntést a visszavonulásról. Utaltak arra, hogy az orosz hadsereg számszerű és anyagi fölényben van.   

A német lap szerint a luhanszki régióban Liszicsanszk volt az utolsó ukrán kézen lévő „erőd”.    

– Ezzel párhuzamosan Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter a szakadár “Luhanszki Népköztársaság” területének felszabadításáról tájékoztatta Vlagyimir Putyin elnököt – adta hírül az orosz védelmi minisztérium.

Közlése szerint az orosz hadsereg és a luhanszki “népi milícia” erői teljes ellenőrzésük alá vonták Liszicsanszk városát és a környező településeket, amelyek közül a legjelentősebbek Bilohorivka, Novodruzseszk, Malorjazancevo és Belaja Gora.

Az utóbbi 24 órában 182 négyzetkilométer területet foglaltak el a csapatok.  

Szétlőtt házak Ukrajnában. Fotó: DepositphotosSzétlőtt házak Ukrajnában. Fotó: Depositphotos

– Az orosz erők heves támadásokat intéznek a Donyeck megyei, stratégiai fontosságú Szlovjanszk városa ellen rakéta-sorozatvetőkkel közölte Vadim Ljah polgármestere. Az ukrán hatóságok eddig hat halálos áldozatról és 15 sérültről tudnak. A városban 15 helyen ütött ki tűz.  

-Az orosz erők Szmercs típusú rakéta-sorozatvetővel lövik a szintén Donyeck megyei Kramatorszkot már második napja, közölte Olekszandr Honcsarenko polgármester. Szerinte békés civil lakókra és a polgári infrastruktúrára mérnek csapásokat.

A megyei kormányzói hivatal későbbi közlése szerint az oroszok három rakétát lőttek ki vasárnap Kramatorszkra, megsemmisítettek egy szállodát, és megrongáltak lakott területen egy utat, és kigyulladt a város piaca is.  

– Reggel helyi idő szerint négy óra tájban az orosz erők rakétatámadást hajtottak végre a megyeszékhely, Harkiv városa ellen, ahol létfontosságú infrastrukturális objektumot találtak el, közölte Oleh Szinyehubov, a keleti országrészben lévő Harkiv megye kormányzója. Találat ért egy magánházat is Harkivban.

Az elmúlt egy nap alatt az oroszok ágyúzták a régióban a megyeszékhely és környékén kívül a csuhijivi, a bohoduhivi és az izjumi járást is.

– Ivan Fedorov, az orosz erők által megszállt, Zaporizzsja megyei Melitopol polgármestere a Telegramon közzétett videofelvételén azt mondta, hogy vasárnapra virradó éjjel az ukrán erők több mint harminc csapást mértek a városban lévő négy orosz támaszpont egyikére, amely ennek következtében megsemmisült. Szavai szerint ezen felül kisiklattak egy orosz lőszerszállító páncélvonatot is.

– Mintegy 800 ezer ukrán vesztette el az otthonát az Oroszország által Ukrajna ellen február 24-én indított háború miatt – jelentette ki Olena Suljak ukrán parlamenti képviselő, a törvényhozás közigazgatási bizottságának alelnöke vasárnap.

Mint mondta, az orosz megszállók több mint 15 millió négyzetméternyi ukrán lakást tettek tönkre, a legtöbb kár a lakásállományban Donyeck, Harkov, Kijiv és Csernyihiv megyékben keletkezett. Eddig mintegy 220 ezren nyújtottak be kártérítési kérelmet lerombolt lakásuk miatt az államhoz, írta az MTI.

– Az Ukrajinszka Pravda hírportál az orosz The Insider című független hírportálra hivatkozva arról számolt be, hogy oknyomozó újságírók meggyőződése szerint az oroszországi Belgorod városban egy Pancir légvédelmi rakéta egy darabja zuhant az egyik többszintes lakóházra. Ukrajnának nincsenek Pancir típusú rakétái – mutattak rá.

Oknyomozó újságírók úgy vélik, hogy Oroszország Ukrajna támadása közben saját légelhárító rendszerével lőhette le saját rakétáját, amelynek töredékei a lakott területre hullottak. Az Ukrajinszka Pravda szerint pontos információ egyelőre még nincs a történtekről. Eddig az orosz hatóságok négy áldozatról számoltak be.

Neked Ajánljuk