Észak-Korea szerint a Squid Game a dél-koreai kapitalizmus kegyetlenségéről árulkodik – hvg.hu

Egy északi propagandaoldal a másik Korea társadalmi lenyomatának tartja az öldöklős sorozatot.

Ritkán van olyan, hogy a nagyvilág híre eljutnak Észak-Koreába is, de ezúttal megtörtént: az internetet pár hét alatt lázba hozó dél-koreai sorozat, a Squid Game (magyarul Nyerd meg az életed) már kilencven országban vezeti a Netflix toplistáit, az öldöklős túlélési játszma pedig az északi határon is átjutott. Mármint annak híre, az észak-koreai propagandaoldalakhoz.

Gyermeteg tömeggyilkosság – mitől durrant ekkorát a Netflix legújabb sorozata?

A véres túlélőjátékok mára külön filmes műfajt jelentenek, igazából nem kellene, hogy túl nagy port verjen fel egy újabb hasonló produkció megjelenése. Furcsa helyre összezárt emberek, pontosan nem is mindig kimondott céllal, a túlélésért küzdenek – erre a képletre rengeteg film, sorozat épült az utóbbi években, gondoljunk csak Az éhezők viadalára, a Kockára, a Battle Royale-ra, vagy akár már a nyolcvanas évekből A menekülő emberre, és hosszan lehetne még sorolni ezeket.

A Reuters szerint az észak-koreai Arirang Meari propagandaoldal azt írta a sorozatról, hogy

névtelen dél-koreai kritikusok azt mondják, a sorozat egy egyenlőtlen társadalmat mutat, ahol a nincstelen embereket sakkbábuként használják a gazdagok.

A cikk szerint a sorozat ráébreszti az embereket a dél-koreai társadalom kegyetlenségére, ahol valakik képesek pusztán a pénz miatt feláldozni az emberségüket.

Észak-Koreában egyébként börtönbüntetést is kaphat az, aki dél-koreai szórakoztatóipari termékeket fogyaszt, vagy ottani trendeket utánoz, miután Kim Dzsong-Un háborút hirdetett a „külföldi befolyás” ellen. 2021 óta akár 15 évre koncentrációs táborba zárhatják azokat, akiket dél-koreai médiatermékekkel kapcsolnak le.

Neked Ajánljuk