Észak-Korea a járványra hivatkozva nem enged sportolókat az olimpiára – hvg.hu

1988 óta először hagy ki olimpiát Észak-Korea, az indoklás szerint nem akarják, hogy a sportolóik elkapják a koronavírust.

Koronavírus – a második év

Több mint egy év telt el azóta, hogy a kínai hatóságok egy új, sebesen terjedő vírus felbukkanását jelentették a WHO-nak. Aligha akad azóta olyan ember a világon, aki ne hallotta volna a Covid–19 kifejezést, és mind többen gyászolnak rokont vagy barátot, akivel az új betegség végzett, miközben egzisztenciák dőltek romba hetek alatt, és a teljes életünket átírta a járvány. Mostanra elkészültek az oltások is, ami viszont nemcsak reményt, de ismét rengeteg kérdést is felvet, miközben a vírust nem hogy megállítani nem sikerült, de újabb mutációja is fenyeget. E harc a részleteit találja meg cikksorozatunkban.

Nem vesznek részt észak-koreai sportolók az idén nyárra halasztott olimpián – jelentette be a helyi média.

Az indoklás szerint a döntés oka az, hogy így a sportolók nem kaphatják el a koronavírust Tokióban.

A diktatúra saját tájékoztatása szerint szinte tökéletes a koronavírus elleni védekezés, és ugyan abban a szakértők biztosak, hogy a pontos számokról nem mondanak igazat, de az elszigeteltség miatt valószínűleg így is kevésbé terjed a vírus, mint sok más országban. Az ottani orosz nagykövetség arról számolt be nemrég, hogy a külföldi diplomaták közül szinte mindenki elhagyta az országot, annyira extrém a szigor a járvány kitörése óta, és akkora a hiány az alapvető termékekből.

Észak-Korea eddig az 1984-es Los Angeles-i és az 1988-as szöuli olimpiát bojkottálta politikai okok miatt. Korábban tervezték, hogy Dél-Koreával közösen pályáznak a 2032-es olimpiarendezésre, most pedig a 2036-os pályázaton gondolkoznak.

Neked Ajánljuk