Erőre kapott Amerika – Portfolio

Miután szombat hajnalban kiderült, az Egyesült Államok nem vet ki importvámot Mexikóval szemben, a piacok a hétfői kereskedésben megkönnyebbültek. Azonban Trump újra megfenyegette Kínát.

Emelkedett Amerika 2019.06.10 22:02

Erősödéssel zártak az amerikai részvényindexek azt követően, hogy Donald Trump visszavonta a mexikói vámok kivetését. A hangulatot kissé rontotta viszont, hogy Kínára még nagyobb vámokat vetne ki az elnök, ha nem sikerül megegyezni velük.

A Dow Jones 0,3%-kal, az S&P 500 0,5%-kal, a Nasdaq pedig 1,1%-kal emelkedett.

Lejjebb vagyunk a napi csúcsokhoz képest 2019.06.10 20:21

Napi csúcsukhoz képest lejjebb kerültek az amerikai tőzsdeindexek azt követően, hogy Trump újabb vámokkal fenyegetőzött, ezúttal Kína ellen.

Vagyis nem igazán volt túl sok idejük örülni a befektetőknek annak, hogy Trump meggondolta magát a Mexikóval szembeni vámokkal kapcsolatban. Ha a kínai elnök nem jön el a G20-csúcsra, akkor jönnek a vámemelések Kínával szemben.

A Dow Jones 0,4%-os emelkedést mutat, az S&P 500 0,6%-kal került feljebb, míg a Nasdaq 1% feletti pluszt mutat.

Ha Hszi Csin-ping kínai elnök nem vesz részt a G20-as országcsoport június végi oszakai csúcsértekezletén, akkor Washington azonnali hatállyal további védővámokat léptet életbe a kínai árukra – jelentette ki Donald Trump amerikai elnök hétfőn a CNBC televíziónak adott telefonos interjújában.

tovább a cikkhez…

Emelkedés Európában és Amerikában 2019.06.10 18:27

Miközben a frankfurti és a magyar tőzsde is zárva tartott, a főbb indexek pluszban zártak hétfőn.

Az angol FTSE 100 index 0,6%-kal került feljebb, a francia CAC 40 pedig 0,3%-kal emelkedett.

A kedvező hangulat Amerikában is kitart, miután Donald Trump mégsem vet ki új vámokat Mexikó ellen. A Dow Jones 0,6%-kal, az S&P 500 0,9%-kal, a Nasdaq pedig 1,6%-kal került feljebb.

Trump bejelentése után emelkednek a tőzsdék 2019.06.10 14:39

Kedvező a hangulat azokon a tőzsdéken, ahol pünkösdhétfőn sem áll meg az élet. A brit FTSE 100 index 0,6%-ot tudott emelkedni, a francia tőzsde 0,3%-os pluszban állt, az amerikai határidős indexek is pozitív nyitást jeleznek előre a tengerentúlon.

Mindez pedig annak tudható be, hogy az Egyesült Államok és Mexikó megállapodott a migráció megfékezéséről, ezért a hétfőtől kilátásba helyezett vámok bevezetését az Egyesült Államok felfüggeszti. Mindezt Donald Trump amerikai elnök jelentette be Twitteren szombat hajnalban:

2019.06.08 05:46 Megállapodott Trump Mexikóval! Nem lesz importvám

Trump bejelentése után emelkednek a tőzsdék

A két ország közös nyilatkozatot tett közzé, amelyben Mexikó vállalja, hogy “példátlan” lépéseket tesz annak érdekében, hogy megfékezze az illegális migrációt, országszerte bevetik a nemzeti gárdát, különös tekintettel Mexikó déli határára, és a mexikói kormány “döntő” lépéseket tesz, hogy felszámolja az embercsempész-hálózatokat. A nyilatkozat szerint az Egyesült Államok a jövőben több menedékkérőt küld vissza majd Mexikóba, hogy ott várják meg kérelmük amerikai elbírálását. A két ország továbbá megbeszéléseket kezd az illegális bevándorlás elleni további fellépésről.

Az amerikai elnök azt helyezte kilátásba, hogy a kezdetben 5 százalékos, minden Mexikóból származó termékre kivetett vám minden hónapban 5 százalékponttal tovább emelkedik, egészen 25 százalékra, ha a mexikói kormány nem fékezi meg a migrációt. Ez mindkét ország gazdaságára nézve óriási negatív következményekkel járna, miután az Egyesült Államok tavaly 378 milliárd dollár értékben importált árukat Mexikóból. Az import nagy részét a Mexikóban gyártott autók és alkatrészek teszik ki.

Címlapkép forrása: Alex Wong/Getty Images

Neked Ajánljuk