Építkezni kezdtek az oroszok, senki nem örül neki – Index.hu

Az építkezés az orosz védelmi minisztérium Krona űrlétesítményében zajlik, Zelencsukszkaja közelében, Oroszország délnyugati részén, ahol a hatalmas Ratan–600 rádióteleszkóp található. Ennek az új komplexumnak a létezésére a The Space Review vizsgálata derített fényt, amely nyilvános műholdképeket, orosz ipari vállalkozóktól származó pályázati dokumentumokat és orosz pénzügyi dokumentumokat elemzett − írta meg a Space.com

Mindezek a források a Kalina nevű projektet úgy írják le, mint egy „elektrooptikai hadviselésre” tervezett lézerrendszert, amely véglegesen elvakítja az ellenséges műholdakat úgy, hogy erős lézerimpulzusokkal károsítja az optikai érzékelőket. Ez jelentősen különbözik a többi, eddig ismert lézertől, amelyek csak átmenetileg vakítják az optikai rendszereket.

Az orosz szabadalmi és közbeszerzési dokumentumokból kiderül, hogy a létesítmény külön nyomkövető rendszerrel, valamint olyan adaptív optikával rendelkezik, ami jobban csökkenti a légköri zavarokat. Ezzel a rendszerrel együtt maga az eszköz rendelkezik egy adó-vevő rendszerrel is, amely méri a célpontról visszaverődő lézerfényt, hogy jobban célozhasson közvetlenül a célobjektum optikai rendszereire.

Neked Ajánljuk