Elrebeghetünk egy hálaéneket Fortuna Istenasszonynak, egyenes út vezethet a 2024-es foci EB-re! – PestiSrácok

Elrebeghetünk egy hálaéneket Fortuna Istenasszonynak, egyenes út vezethet a 2024-es foci EB-re!

Az összes nagyágyút elkerültük, így az utóbbi évek egyik legjobb csoportjába került a magyar labdarúgó-válogatott a Frankfurtban lezajlott sorsoláson, amelyen a 2024-es Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait sorsolták ki. Válogatottunk az első kalapból várta az eseményt, és Szerbia, Montenegró, Bulgária, valamint Litvánia ellen lesz lehetősége arra, hogy kvalifikáljon és ezzel zsinórban harmadszor is résztvevője legyen az Eb-nek.

Magyar szempontból történelmi sorsolás zajlott le Frankfurtban, ahol a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokság selejtezőcsoportjait sorsolták ki. A „kalapos” sorsolási rendszer 1982-ben történő bevezetése óta ugyanis még soha nem volt példa arra, hogy válogatottunk a legjobbak között, vagyis az első kalapban kapjon helyet az európai nemzeti csapatok mezőnyében. A mostani kiemelésünk nem a szerencse vagy a véletlen eredménye volt, hanem annak a rendkívüli fejlődésnek az érdeme, amelyet Marco Rossi irányításával válogatottunk az utóbbi másfél-két évben felmutatott.

A magyar labdarúgó-válogatott a Nemzetek Ligája-sorozatot a C-divízióban, vagyis a harmadik vonalban kezdte. Miután onnan – ekkor még nem elsősorban saját jogon, hanem az átszervezéseknek köszönhetően – feljutott egy emelettel fentebb, a roppant erős Törökország–Oroszország–Szerbia hármassal került egy kvartettbe. Bár nem sokan fogadtak volna erre nagy téttel, mindenesetre tény: Szoboszlaiék megnyerték a csoportot, és innen már abszolút teljesítményalapon feljutottak az elit divízióba.

Ami pedig a legmagasabb osztályban a nyár kezdete óta a szemünk előtt lezajlott, arra alighanem mindenki élénken emlékszik. Sporttörténelmi diadalok, hatalmas győzelmek, atombiztos bennmaradás, sőt, csoportdöntő a négy közé került Olaszország ellen. Mindezek okán a magyar válogatott joggal vívta ki azt, hogy most először az első kalapban kapjon helyet és ő legyen az a válogatott, amelyhez sorsolják a többit.

A 2024-es Európa-bajnokság sorsolását azért is várhattuk igazán, mert korábban még sosem történt olyan, hogy két egymást követő kontinenstornán ott legyünk, most pedig már kimondva-kimondatlanul az a cél lebeg nemzeti együttesünk előtt, hogy sorrendben harmadszor is magyar részvétellel rendezzék majd meg az Eb-t. Ehhez persze kulcsfontosságú volt, hogy kikkel kell majd megmérkőznünk a kvalifikációért.

Miután a 2024-es kontinenstornát Németországban rendezik majd, a sorsolás az egyik leendő helyszínen, Frankfurtban zajlott le. A csapatokat két egykori német klasszis (Karl-Heinz Riedle és Jürgen Klinsmann), valamint a címvédő Olaszország részéről is két korábbi csillag (Alessandro Zambrotta és Demetrio Albertini) sorsolta ki, így tehát ennek a négy korábbi spílernek lehet áldani vagy éppen átkozni a kezeit a csoportok tagjainak.

Bár ezúttal nem klasszikus sztárcsapatok érkeznek majd a Puskás Arénába, csodálatos szurkolótáborunknak hála a hangulat ezúttal is garantált lesz!<br /> Fotó: Kovács Attila” width=”600″ height=”349″></p>
<p id=Bár ezúttal nem klasszikus sztárcsapatok érkeznek majd a Puskás Arénába, csodálatos szurkolótáborunknak hála a hangulat ezúttal is garantált lesz! Fotó: Kovács Attila

Alessandro Zambrotta harmadiknak húzta ki a kalapból Magyarországot, így eldőlt, hogy a G-jelű, ötfős csoport tagjai leszünk majd a selejtezők során. A második kalapból Karl-Heinz Riedle az elején kihúzta Franciaországot és Angliát, így őket biztosan elkerültük, és a csoportunkhoz érve Szerbiát sorsolta mellénk a G-csoportba. A harmadik kalapból Jürgen Klinsmann húzta a csapatokat, aki a G-csoporthoz érve Montenegrót emelte ki mellénk. A negyedik csoporttagokat Demetrio Albertini húzta és a „magyar csoportba” Bulgáriát sorsolta. A számunkra utolsó érdemi kalapot ismételten Zambrotta sorsolta, így neki köszönhető, hogy Litvániát kaptuk innen.

Ellenfeleinket látva elmondható, hogy a korábbiakhoz képest annyiban mindenképpen más jellegű feladat vár csapatunkra, hogy nem a közvetlen világelithez tartozó csapatokkal mérkőzünk majd meg, hanem olyan gárdákkal, akikkel közel azonos játékerőt képviselünk, vagy jobbak vagyunk. Mindezek ismeretében kijelenthető, hogy ezúttal velünk volt Fortuna Istenasszony, és ha csapatunk legalábbis megőrzi az utóbbi másfél-két évben mutatott erényeit, akkor komoly esélyünk van arra, hogy 1986 után ismét egyenes ágon jussunk ki egy nagy világversenyre!

Vezető kép: MTI/Koszticsák Szilárd

Neked Ajánljuk